L'Ajuntament de Campdevànol també critica el rescat fallit de la parella morta

El consistori reclama a Interior que obri una investigació per aclarir els fets

L'Ajuntament de Campdevànol (Ripollès) ha emès un comunicat on reclama al Departament d'Interior que obri una investigació per esclarir com una parella de joves van morir intoxicats la nit del 13 al 14 de gener en un bosc del municipi, en el camí dels Llentes. Des del consistori critiquen que l'ajuntament no va poder activar ni el cos de vigilants municipals ni els voluntaris de Protecció Civil durant la nit perquè ningú els va informar sobre els fets i la recerca.

Assenyalen que l'equip de govern va conèixer el que havia ocorregut el 14 de gener al matí quan els dos joves ja havien perdut la vida. Tenen previst reunir-se amb Interior en els propers dies. Els fets van succeir la passada nit del 13 al 14 de gener. Els Bombers de la Generalitat van localitzar els cossos sense vida d'un noi de 28 anys i d'una noia de 25 el dimecres al matí. Els joves, que eren parella, s'havien perdut al camí dels Llentes, una pista forestal dins del municipi de Campdevànol.

Segons sembla, la recerca es va iniciar aquella mateixa nit, al voltant de les dues de la matinada, després que el 112 rebés la trucada del jove alertant que es trobaven enmig del bosc, sense possibilitats de moure's ja que el vehicle s'havia quedat embarrancat en un bassal de fang. Durant la trucada, el noi va alertar que la seva companya es trobava malament.

De del 112, a la 01.47 van activar el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) que va desplaçar una ambulància de Campdevànol cap a la zona i que, un cop allà, va descobrir que no podia accedir a l'espai pel mal estat de la pista forestal. A les 02.10, 25 minuts més tard de la trucada d'auxili de la parella, es va avisar als Bombers qui, al seu torn, van trucar a les víctimes per demanar la ubicació exacte però ja no van poder parlar-hi.

Finalment, després d'intentar trobar els joves, els Bombers van localitzar-los el dimecres al matí , pels volts de tres quarts de deu, quan es va incorporar a les tasques un helicòpter del GRAE que va detectar el cotxe. Les indicacions del vehicle aeri van permetre guiar els efectius, que anaven a peu, a causa del mal estat de la pista. Segons les primeres hipòtesis, els joves haurien perdut la vida intoxicats. Segons sembla, els dos joves van posar la calefacció del vehicle però el tub d'escapament estava taponat a causa de les maniobres que havien realitzat per sortir del toll de fang.

Durant els dies posteriors, el sindicat de Bombers ha criticat la manca d'un vehicle 4x4 al Ripollès que hauria servit per agilitzar el rescat de la parella. Al mateix temps, el sindicat critica que el 112 no activés els Bombers des del primer moment, una cosa que - segons ells- va impedir la comunicació telefònica amb les víctimes.

"Una investigació per aclarir els fets"

Aquest divendres la formació política d'ICV- EUiA ha demanat la compareixença del conseller d'Interior, Ramon Espadaler, perquè expliqui la gestió dels rescat. Aquest dissabte a la matinada, l'Ajuntament de Campdevànol també ha llançat un comunicat on reclamen a Interior que obri una investigació formal per esclarir els fets i les causes que "varen motivar la mort de la parella".

Des del consistori assenyalen que els fets es van produir al bosc de Llentes, dins del terme municipal de Les Lloses però, tot i això, subratllen que és necessari "determinar com i de quina manera es van encadenar els fets aquella nit" amb la voluntat que tot plegat "serveixi per evidenciar si quelcom va fallar".

Al mateix temps, des del consistori insten al Departament a prendre en consideració "l'important coneixement de l'entorn" que tenen els cossos de vigilants municipals i voluntaris de Protecció Civil local. Uns efectius que, segons l'alcalde del municipi, Joan Manso, haguessin suposat una "ajuda indispensable" per a la recerca.

En aquesta línia, l'equip de govern del consistori lamenta que ningú els va informar sobre els fets durant aquella nit. "L'alcaldia no va poder activar ni el cos de vigilants ni el cos de voluntaris perquè ningú va informar al consistori dels fet ocorreguts fins el dia 14 al matí quan ja s'havia produït el decés", expliquen en el comunicat. Per tot això, l'ajuntament preveu reunir-se amb membres del Departament d'Interior en els propers dies per valorar conjuntament els fets.