Les comarques gironines seran les últimes a deixar enrere la crisi a Catalunya

El Gironès, el Pla de l'Estany i la Garrotxa lideraran la recuperació

 

El pitjor de la crisi econòmica ja ha passat però la sortida no serà, en cap cas, fàcil. Segons recull l'estudi 'Situació i perspectives de l'economia catalana', elaborat per la nova entitat d'estalvis, a partir de l'any que ve hi haurà un punt d'inflexió al mercat laboral. Catalunya deixarà de destruir llocs de treball i, fins i tot, al segon semestre del 2011 se'n començaran a crear de nous.

Aquesta tímida millora, segons l'autor de l'estudi i catedràtic d'Economia Josep Oliver, permetrà que la taxa d'atur amb què es preveu tancar l'any (del 17,3%), es redueixi en mig punt percentual al 2011 (16,7%). Passarà temps, però, abans el mercat laboral català no es recuperi de la sotragada que ha patit amb la recessió. I és que, només en els darrers dos anys, a Catalunya s'han destruït 436.000 llocs de treball.

Segons el catedràtic d'Economia, la indústria actuarà com a motor a l'hora de fer sortir Catalunya de la crisi econòmica. Per això, aquelles demarcacions amb més pes del sector –Barcelona i Tarragona- seran les primeres a superar la recessió. Per darrere d'aquestes, com ha indicat l'autor de l'estudi, quedaran les comarques gironines. 'La primera impressió és que Barcelona i Tarragona seran les més beneficiades', ha puntualitzat Oliver.

Al territori gironí, però, la recuperació no es farà de forma homogènia. 'Clarament, les zones més industrials, com el Gironès, el Pla de l'Estany o la Selva seran les primeres a ser arrossegades pel creixement', ha indicat Josep Oliver. Per contra, a comarques com l'Alt o el Baix Empordà, s'haurà d'estar a l'expectativa per veure si la previsible recuperació del turisme europeu les ajuda a sortir del pou.

'Als dos Empordans, on també hi ha més pes històric de la construcció, les dificultats per recuperar-se es podrien compensar amb l'augment del turisme', ha valorat el catedràtic d'Economia Aplicada de la UAB. Per això, després de prendre el pols al territori, l'autor de l'estudi ha dit que la recuperació a les comarques gironines serà 'mixta'; és a dir, 'hi ha comarques més industrials que sortiran directament beneficiades, i altres on es trigarà més'.

L'empenta de l'exportació

L'estudi elaborat per Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa també destaca que l'exportació serà un factor clau a l'hora de fer emergir Catalunya. 'La consolidació de la sortida de la recessió ha de procedir del sector exterior', recull el document.

De totes maneres, però, Josep Oliver també ha volgut alertar que la forta dependència que Catalunya té amb Europa comportarà que s'hagi d'anar a expenses del que marquin aquests mercats. I és que, actualment, el 70% de les vendes a l'exterior que surten del país van a parar a la zona euro.

Finalment, l'estudi econòmic també destaca que, a l'hora de sortir de la recessió, Catalunya ho tindrà millor que la resta de l'estat espanyol. 'Precisament, perquè en comparació amb Espanya, té un menor pes de la construcció, i un major protagonisme de la indústria i els serveis privats', ha ressaltat el catedràtic d'Economia. Això sí, les taxes de creixement seran tímides. De fet, es preveu que a finals del 2011 l'economia catalana s'hagi revifat en un 1%. Aquest creixement, però, doblarà el de la resta de l'estat que, segons els càlculs d'Oliver, rondarà el 0,5%.