El 112 només va activar l'ambulància quan la parella morta de Campdevànol van demanar auxili

Els bombers van actuar passats 25 minuts

La parella que va morir en un bosc de Campdevànol la nit del dimarts al dimecres va demanar auxili amb una trucada al 112. Segons ha pogut saber aquest diari, el jove va especificar que la noia que l'acompanyava es trobava malament. També, segons el comunicat de premsa dels Bombers de la Generalitat, durant aquesta trucada al servei d'emergències, es va informar que es trobaven a l'interior "d'un cotxe al camí dels Llentes, enmig del bosc i sense possibilitats de poder-se moure ja que el vehicle se'ls havia quedat embarrancat en un bassal de fang".

El servei d'emergències del 112, però, va tractar el cas com una urgència mèdica i només va informar al Sistema d'Emergències Mèdiques. Fonts del SEM han aclarit que aquest avís va ser a tres quarts de dues de la matinada. A la zona descrita pel jove, es va enviar l'ambulància de Campdevànol, que va constatar de seguida que no hi podia accedir pel mal estat de la pista forestal. Quan va comunicar les dificultats, el 112 va avisar els Bombers.

El servei de control dels Bombers de Girona va rebre l'avís a les dues i deu de la matinada. Van trucar al jove però llavors ja no va ser possible parlar amb ell. Des dels Bombers es va alertar tant al parc de Ripoll (el més pròxim) com al Grup de Recolzament d'Actuacions Especials (GRAE), la unitat amb una formació específica per tractar els casos de recerca.

El procediment habitual, en cas que els Bombers haguessin pogut parlar amb el jove, hagués estat demanar-li que enviés una geocalització a través del telèfon mòbil (la majoria tenen l'opció de "compartir ubicació" des del WhatsApp). També hagués fet possible posar en contacte el jove directament amb els especialistes del GRAE, que amb el seu domini del terreny i parlant directament amb ell haguessin pogut delimitar amb més precisió la localització on el vehicle havia embarrancat.

Davant la impossibilitat de comunicar-se amb el noi, la recerca es va dur a terme "a cegues". Els bombers de Ripoll, amb un cotxe Kangoo 4x2 van poder avançar uns 100 metres, els dels GRAE d'Olot, amb un 4x4, quasi un quilòmetre. A banda, sense més informació, l'accés al Mas Llentes el van iniciar per un camí on en realitat no es trobava la parella.

El gruix de la recerca es va acabar fent a peu, a causa de les condicions de la pista que no permetia avançar als vehicles, i sense cap coordenada clara sobre la localització del vehicle perquè no va ser possible parlar amb el jove. Les condicions del terreny -ple de bassals de fang-, també perilloses per als mateixos bombers, van provocar que a dos quarts de sis de la matinada la recerca quedés suspesa fins a la sortida del sol.

Amb l'arribada de la llum, l'helicòpter dels GRAE va detectar el cotxe. Les indicacions d'aquest vehicle aeri van guiar als efectius d'aquesta unitat que anaven a peu. Llavors els dos ocupants ja van aparèixer morts. Eren tres quarts de deu del matí.

Segons les primeres hipòtesis, els joves haurien perdut la vida intoxicats en haver posat la calefacció del vehicle i haver-se taponat el tub d'escapament intentant fer les maniobres per sortir del toll de fang.