La dona finada a Cabanes va morir de forma accidental

La víctima va xocar contra un mur després de caure a l'aigua amb el seu gos

La investigació ha conclòs que la dona trobada sense vida en un canal de reg de Cabanes (Alt Empordà) el 23 de juny del 2013 va morir de forma accidental. La dona, de 36 anys i veïna de Narbona, tenia un cop fort al front i va morir com a conseqüència d'un traumatisme cranioencefàlic.

Aleshores, el Jutjat d'instrucció 6 de Figueres va obrir una investigació per esclarir si havia estat víctima d'un homicidi. Després d'un any i mig d'investigació, el jutge ha dictat una interlocutòria per arxivar el cas i descarta la mort criminal o un suïcidi.

La hipòtesi més probable és que la dona caigués al canal amb el seu gos, que la força de l'aigua li impedís sortir del reg i que xoqués contra un mur d'un sifó.

El 23 de de juny del 2013 dues dones que passejaven per una zona d'hortes del terme municipal de Cabanes van trobar el cadàver d'una dona dins el canal de reg. Segons recull la interlocutòria, el cadàver tenia "signes evidents de violència" i l'autòpsia posterior va concloure que va morir d'un traumatisme cranioencefàlic provocat per un cop fort que tenia al front.

"Si bé la posició inicial era la de l'existència d'indicis de la comissió d'un presumpte delicte d'homicidi, no es descartava la possibilitat que la mort hagués tingut caràcter accidental", recull la interlocutòria dictada pel titular del Jutjat d'instrucció número 6 de Figueres.

La víctima va marxar de Narbona a mig matí del 22 de juny del 2013 i va arribar a l'Alt Empordà cap a la una del migdia. Una hora després, va fer una última trucada amb el seu telèfon mòbil des de Cabanes i, a partir d'aquí, no se'n van tenir més notícies fins que es va trobar el cadàver.

"Del conjunt de declaracions s'extreu que la dona treballava en una clínica i que tenia un caràcter afable i amable, tenia parella i tant ell com la seva família eren conscients, en major o menor mesura, que consumia drogues i que viatjava a Figueres i rodalies per comprar i consumir", exposa el jutge que afegeix que la dona tenia per costum viatjar amb la seva gossa i que solia consumir en llocs apartats i "allunyats de tot tipus de mirades".

Durant els mesos que ha durat la investigació han pres declaració a tots els testimonis que podien aportar informació del cas, han comprovat la situació dels telèfons de la víctima i dels possibles sospitosos, han buscat empremtes i recollit indicis del vehicle de la víctima, i han revisat el correu electrònic de la dona. Tot això, conclou la interlocutòria, ha servit per "confirmar l'última posició mantinguda", és a dir, que la dona va morir de forma accidental i que ningú la va matar.

Rescatar la gossa

El cos va aparèixer al canal, uns dos quilòmetres enllà d'on estava aparcat el cotxe de la víctima. El vehicle tenia les claus posades, les finestretes abaixades i hi havia la bossa de mà intacta a dins. Uns metres més avall del reg, es va trobar també el cos de la gossa de la víctima.

La investigació conclou que la hipòtesi més probable és que, quan la víctima estigués consumint substàncies estupefaents en aquesta zona apartada, la gossa caigués al reg. Aleshores, la dona s'hauria llançat a l'aigua per intentar rescatar l'animal. "La força amb la que discorre l'aigua del canal va poder se clau per impedir que sortís del mateix", apunta el jutge que assenyala que, segurament, la corrent la va arrossegar fins que va topar amb el cap contra la paret d'un sifó. La trompada li va provocar la mort.

Per això, i mentre no aparegui cap altra prova, el jutge ha dictat una interlocutòria d'arxiu provisional perquè conclou que "no queda degudament acreditada la perpetració del delicte que ha motivat l'obertura d'aquesta causa".