Els primers resultats del procés participatiu de la Devesa es coneixeran a l'abril

L'Ajuntament de Girona assegura que la proposta sobre què ha de ser el parc no està tancada

L'Ajuntament de Girona va presentar abans de Nadal un estudi que ha de servir de base per fer un pla especial per al parc de la Devesa. El consistori, però, vol que la ciutadania hi digui la seva, ja que la modernització del parc és una de les assignatures pendents dels darrers governs municipals. 

Per això, el consistori ha obert un procés participatiu que arrencarà el 29 de gener en una sessió informativa al Saló de descans del Teatre Municipal (19h) -on es donaran tots els detalls sobre les eines de participació- i que es clourà a mitjan d'abril amb les primeres conclusions ja definides. 

L'alcalde, Carles Puigdemont, ha explicat que, segons les seves previsions, el pla especial passaria per comissió de govern a l'abril i després caldria iniciar la tramitació al ple. El compromís polític de CiU a principis de mandat va ser que qualsevol tema que afectés el parc s'aprovés per una majoria de dos terços del plenari. Ara bé, Puigdemont ha reconegut que no tindran temps d'acabar tota la tramitació del pla especial abans de les eleccions del maig. 

Tanmateix, confia que la feina que ara endeguen no quedarà en un calaix si a partir del maig no segueixen al govern. Segons ha manifestat, és un procés que compta amb la participació de la resta de grups -a través de les juntes de portaveus- i que també inclourà l'opinió dels veïns i entitats del barri. Per això, considera que passi el que passi amb les eleccions el document "serà sòlid i estarà blindat". 

Un document "viu i obert"

L'estudi presentat per l'ajuntament al desembre estableix unes bases sobre les que ara la ciutadania haurà d'opinar. L'alcalde ha remarcat que per marcar aquestes bases ja han comptat amb l'opinió de diversos sectors i entitats amb qui han fet múltiples reunions. Segons l'alcalde, es tracta d'un document "viu i obert". "Moltes coses estan per definir, sinó no seria creïbles apel·lar a la participació ciutadana si el que encarreguem és un disc sol·licitat", ha manifestat l'alcalde, que ha dit que el procés participatiu "és útil, pràctic, finalista i vinculat". 

En essència, l'estudi elaborat pel consistori elimina el talús i la zona d'aparcaments a tocar del Ter, proposa esponjar els plàtans que creixen a la Devesa, asfaltar el perímetre de la zona arbrada i el passeig de la Sardana, i prohibir el trànsit al vial que passa a tocar del parc a la zona de la Sala de Ball (reconvertint l'altre en doble sentit de circulació). Sobre aquests i d'altres aspectes els ciutadans hauran de fer-hi aportacions. 

Ara bé, en aquest pla especial es deixa el marge un altre debat ciutadà sobre si el mercat setmanal s'ha de mantenir el parc, així com també el tema de les atraccions per Fires de Sant Narcís o el manteniment de Fira de Girona a dins del parc. L'alcalde ha reconegut que primer cal abordar "aspectes de curt i mig termini" però que el pla especial també ha de ser "un full de ruta" per si en un futur es decideix qualsevol canvi pel que fa a aquests usos. 
Tot i que el consistori assegura que estarà obert a qualsevol proposta, ja ha avançat que sí que hi ha algunes "línies vermelles" que són inqüestionables. Una d'elles és el fet que no volen edificacions dins el parc (l'anterior tripartit hi havia projectat un pavelló esportiu, molt criticat per CiU) i que cal protegir el parc com un espai natural i forestal i incrementar la relació amb el riu Ter (per exemple, eliminant el talús que hi ha a tocar de l'Auditori).

L'alcalde ha dit que, un cop estigui aprovat el pla especial, caldrà decidir per quines accions es comença. També ha recordat que, tot i que al pressupost per al 2015 (encara pendent d'aprovació) no hi ha cap partida per al parc, hi ha 200.000 euros consignats de pressupostos anteriors i que els diners estan guardats.