Joan Roca i Eduard Soler, guardonats amb els premis del Consell Català de l'FP

Se'ls reconeix la seva trajectòria en el camp de la Formació Professional

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, i el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, han lliurat avui els guardons corresponents a la primera edició dels Premis del Consell Català de Formació Professional. Acompanyats del president d’aquest òrgan, Xavier Casares, els consellers han entregat sis guardons a: els empresaris Ignasi Cusidó i Eduard Soler -aquest últim amb una menció d’honor a títol pòstum; l’ha recollit Ramon Vilardell, actual president de la Fundació Eduard Soler-; el cuiner Joan Roca; els docents Francesc Roca i Antonio Rodríguez; l’activista social Ignasi Carles Parody, i el treballador públic Victoriano García Martín (referències curriculars breus al final d’aquesta nota).
 
El jurat, format pel mateix president del Consell, els membres de la Comissió Permanent d’aquest òrgan i les seves secretàries executiva i adjunta, ha seleccionat aquestes sis persones per haver excel·lit en el món de l’FP a Catalunya; en concret, els premiats han col·laborat en l’impuls d’iniciatives d’èxit i innovadores en àmbits com la pedagogia, la gestió, l’assessorament, la qualitat o l’adequació a les necessitats del mercat de treball, entre d’altres.
 
Creat l’any 1999, el Consell Català de Formació Professional és l’òrgan de consulta i assessorament en matèria d’FP, amb caràcter no vinculant, de la Generalitat. Així, a banda de l’Administració catalana, compta amb la participació de les organitzacions empresarials i sindicals més representatives del país, així com de les entitats municipalistes i el Consell de Cambres de Comerç. Vinculat als departaments d’Ensenyament i d’Empresa i Ocupació, l’òrgan és complementari del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya i del Consell Escolar de Catalunya. Actualment el seu president és Xavier Casares, per delegació dels consellers d’Empresa i Ocupació i d’Ensenyament.
 
Els premiats gironins - Edició de 2014
 
Joan Roca (Girona, 1964)
 
El nostre cuiner més internacional beu d’una tradició familiar vinculada estretament als fogons. En paral·lel a aquesta influència paterna, però, Joan Roca ha rebut una sòlida formació a l’Escola d’Hostaleria de Girona, centre de referència d’aquesta família i del qual el mateix Roca també ha estat professor i sotsdirector. Va crear l’any l’any 1986, juntament amb els seus germans Josep i Jordi, El Celler de Can Roca, que, amb tres estrelles Michelin, és considerat actualment un dels millors restaurants del món. La llista de reconeixements que ha rebut a llarg de la seva trajectòria és llarguíssima; a banda dels atorgats al seu restaurant, en destaquen dos d’individuals: Cuiner de l’Any per l’Acadèmia Espanyola de Gastronomia l’any 2000, i doctor Honoris Causa per la Universitat de Girona l’any 2010.
 
Eduard Soler (Ripoll 1920 - 2000) Menció honorífica a títol pòstum
 
La singladura empresarial d’Eduard Soler comença l’any 1951, quan amb Josep Palau crea Soler i Palau (S&P), companyia especialitzada en sistemes de ventilació. A causa de la seva inquietud per tenir treballadors ben formats, a finals dels 50 Soler va decidir impulsar una primera experiència formativa que acabaria derivant en l’obertura d’una escola. Aquest centre l’any 1972 es va fusionar amb els Salesians i va donar lloc a l’Escola Tècnico Professional del Ripollès. Seguint els desitjos de Soler, l’any 1996 es va crear la Fundació Eduard Soler – Escola del Treball del Ripollès. Amb uns 200 alumnes cada any, aquest centre és, a dia d’avui, un autèntic referent en l’impuls d’una FP orientada a les necessitats dels sectors econòmics, en aquest cas atenent a les famílies professionals de la denominada mecatrònica.