Ingressen a presó tres homes acusats de robar en una empresa de Salt

Van comentre una vintena més de robatoris a Catalunya

Els Mossos d'Esquadra van detenir el passat 28 de desembre tres membres d'un grup criminal acusats de cometre 22 robatoris amb força en empreses del Baix Llobregat, del Vallès Oriental i del Vallès Occidental mitjançant el mètode del butró.

Els tres detinguts visitaven les empreses dies abans del robatori per estudiar les mesures de seguretat i feien ús d'inhibidors d'alarma i destrals, entre d'altres. Després de passar a disposició judicial, els jutge va ordenar l'ingrés a presó dels tres homes - d'entre 33 i 42 anys, de nacionalitat kosovar i veïns de Santa Coloma de Gramenet, Salt i Barberà del Vallès- i va ordenar una ordre de crida i detenció per als altres dos integrants del grup. Als detinguts se'ls atribueix els delictes d'organització criminal, robatori amb força, robatori de vehicles i falsificació documental.

La investigació va començar a finals del 2013 després que els Mossos detectessin un augment dels robatoris amb força amb afectació a la caixa forta. Els agents van treballar amb hipòtesi que era obra d'un grup altament especialitzat, tant per la manera d'actuar com per l'ús de destrals per forçar les caixes fortes, un fet inusual en aquest tipus de delicte.

Els lladres utilitzaven comunicadors portàtils, inhibidors d'alarma, destrals, malls lleugers d'una determinada marca i altres estris com tapaboques, llanternes, puntals i eines destinades a foradar parets. Els detinguts preparaven els atacs de manera molt minuciosa, ja que seleccionaven l'objectiu i en dies precedents al robatori visitaven els edificis per obtenir informació dels elements de seguretat que havien de neutralitzar per accedir a l'empresa. Això va fer que els Mossos d'Esquadra disposessin de diverses imatges que va permetre identificar els presumptes autors dels assalts, que ja havien estat investigats per la policia catalana el passat 2011.

Un cop identificats, els agents van detectar com els detinguts utilitzaven un turisme d'una tercera persona, que tenien estacionat en un punt proper a l'autopista C-58. Abans de perpetrar el cop, es desplaçaven a una zona boscosa per canviar-se de roba i calçat i seguidament es dirigien als polígons industrials per buscar l'empresa que havien d'assaltar. En el moment dels robatoris, un o dos vehicles feien tasques de contravigilància per alertar de la presència policial o controls de seguretat.

Després de l'assalt, els autors tornaven els amagatalls, on hi deixaven la roba i el calçat ocults entre la vegetació a punt pel següent robatori. A continuació, retornaven al lloc on tenien els vehicles particulars estacionats per tornar a fer el canvi de cotxe abans d'adreçar-se als seus domicilis.

Finalment, els Mossos d'Esquadra van detenir tres dels membres del grup, que es dóna per desarticulat, el passat 28 de desembre. Amb la tutela del Jutjat d'instrucció número 3 de Martorell, els agents també van fer cinc entrades i perquisicions a Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Barberà del Vallès, Sabadell i Salt. En els registres, es van localitzar eines i estris utilitzats en els robatoris, diners en efectiu i diversos dispositius electrònics i objectes relacionats amb les diverses denúncies presentades.