Els nous bars i restaurants al Barri Vell de Girona, a 40 metres

És la distància que es va acordar ahir al ple

El ple de Girona ha fet el primer pas per aprovar el Pla Especial per a la regulació dels usos de restauració -que inclou bars, bars-resturants i restaurats- al Barri Vell i d'altres zones properes, com el carrer Figuerola. Aquest és un pla que s'ha negociat amb el sector i també els veïns, que s'han adreçat en nombroses ocasions a l'ajuntament per demanar-li mesures que permetin fer compatible l'oci nocturn amb el descans del veïns. 

Una de les mesures principals del pla és establir una distància mínima de 40 metres entre locals. Aquesta mesura, però, no afecta els bars i restaurants que ja estan en funcionament sinó a aquells que es volen obrir de nou. 

Les associacions de veïns del Barri Vell, Sant Feliu i Mercadal havien fet arribar diverses al·legacions al pla -que inicialment havia de passar pel ple de desembre- i, entre aquestes, es demanava que la distància fos major (de 60 metres) perquè consideraven que els 40 metres proposats per l'ajuntament eren "insuficients". No obstant la petició dels veïns, l'ajuntament s'ha mantingut ferm en la seva proposta inicial. 

El pla s'ha aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern de CiU, PPC i el regidor no adscrit Carles Palomares. La resta de grups i regidors no adscrits s'han abstingut i han coincidit en la seva argumentació en assenyalar que prendre mesures d'aquest tipus no acaben amb l'arrel del problema.

L'alcalde, Carles Puigdemont, ha justificat que aquesta no serà l'única mesura que calgui prendre en aquest sentit (de fet ja es va aprovar el 2012 una mesura que establia que no es podien obrir locals d'oci nocturn en carrers de menys de 6 metres d'amplada i establia un distància mínima entre ells de 75 metres). 

Puigdemont ha assenyalat que els locals d'oci s'han avingut a prendre mesures per minimitzar l'impacte de la seva activitat però que no ha sigut "suficient". L'alcalde també ha justificat que no parteixen de 0 en la planificació de l'oci a la ciutat i que, per això, han de prendre mesures d'aquest tipus en favor de la convivència de l'oci i el descans dels veïns. 

La creació de l'àrea metropolitana estratègica del Gironès

Pel ple ha passat l'acord de Junta de Govern Local per crear una entitat urbanística especial per als municipis de l'àrea urbana (concretament Girona, Sarrià de Ter, Fornells de la Selva, Salt i Vilablareix). Aquesta entitat permetrà que els municipis petits puguin acollir superfícies comercials de fins a 2.500 metres i també de més grans, cosa que fins ara no podien fer. Les negociacions entre els diferents municipis han estat llargues ja que el ple de Girona va vetar a l'estiu crear aquesta unió amb finalitats comercials.

Finalment, hi ha hagut acord entre els municipis perquè s'ha decidit que, en cas que es vulguin acollir superfícies de més de 2.500 metres quadrats, caldrà complir alguns requisits com tenir un estudi de viabilitat econòmica i una memòria socioeconòmica. A més, tres quarts parts dels municipis hauran d'estar-hi d'acord perquè s'hi pugui instal·lar.

Tot i que l'acord no calia votar-se, els portaveus dels diferents grups han exposat els temors que els genera aquest acord i han demanat que els acords en matèria d'àrea urbana no només siguin comercials sinó "amb visió estratègica". 

Per la seva banda, l'alcalde ha destacat que la proposta inicial que feien la resta de municipis era "una petició de xec en blanc" i que, amb l'acord assolit, s'ha aconseguit arribar a bon port. Puigdemont també s'ha compromès que Girona "no posarà pals a les rodes" si algun dels municipis té una proposta per acollir "algun establiment singular" (en implícita al·lusió a un possible establiment de la firma Ikea). A més, ha assenyalat que aquest acord és "un primer pas" i que en un futur es poden prendre més decisions al marge dels acords comercials. 

Polèmica per el nomenament d'un assessor per als regidors no adscrits

Dels 25 regidors que formen el plenari de la capital gironina, vuit són no adscrits. Per decret d'alcaldia, s'ha decidit crear una plaça d'assessor per tal que presti serveis a aquests vuit regidors. Aquesta decisió ha generat polèmica en el ple, ja que la resta de grups han considerat que amb aquesta decisió s'estava "normalitzant una situació extraordinària" i es feia una "excepció". 

L'alcalde ha explicat que els vuit regidors conjuntament li van demanar uns "mínims" per poder treballar i ha justificat que creia que "per no tenir regidors de primera i de segona" havia de garantir uns mitjans tècnics -tals com un ordinador- i personals perquè els vuit regidors puguin fer la feina per la qual els ciutadans els van votar, independentment de les sigles que representin. 

Minut de silenci

El ple ha començat amb un minut de silenci que tots els regidors i el públic han guardat en record de les víctimes dels atemptats de París i com a mostra de rebuig dels fets. A la sala hi havia la cònsol honorària de França a Girona, Elisabeth Serra-Cauchetiez.