Diputats i senadors gironins de CiU s'autoinculpen per haver participat al 9-N

Declaren que no es tracta d'un litigi judicial sinó democràtic

Seguint el testimoni d'altres càrrecs electes i també de ciutadans a títol individual, dotze senadors i diputats gironins de CiU han anat aquest matí al Palau de Justícia per registrar un escrit on deixen constància de la seva participació en el procés participatiu del passat 9 de novembre. Es tracta d'un gest que reconeixen que fan en solidaritat amb el Govern d'Artur Mas, després que la fiscalia hagi presentat una querella contra el mateix president, la vicepresidenta i la conseller d'Ensenyament. 

"Com a representants polítics escollits a les comarques gironins hem de fer un pas endavant per defensar el dret fonamental de la llibertat expressió i el dret a decidir", ha valorat l'alcalde de Girona i diputat al Parlament, Carles Puigdemont. 

A l'escrit, els càrrecs electes deixen constància que ningú els va obligar a formar part del procés participatiu i que van participar-hi lliurement. Així mateix, també qualifiquen "d'il·legítima" l'actuació del govern estatal per considerar que va instar el Tribunal Constitucional a suspendre el procés. 

"L'actuació del govern espanyol ens sembla exagerada i un, en un país democràtic homologable als estats europeus no s'hauria d'haver presentat la querella", ha declarat Puigdemont, que ha fet de portaveu de tots els diputats i senadors. Segons ha valorat, el fet de voler autoinculpar-se és un gest per defensar els drets fonamentals de la llibertat d'expressió i el dret a decidir. 

"Ens sentim corresponsables i copartícips del procés participatiu i perquè no quedi cap dubte entregarem aquesta declaració signada perquè l'autoritat judicial prengui les mesures que cregui oportunes i actuï en conseqüència", ha conclòs Puigdemont.