Els comerciants de Lloret volen atreure més turisme de proximitat i europeu

Des de l'associació asseguren que han notat una davallada dels visitants russos

El municipi de Lloret de Mar (Selva) és una de les viles més visitades de tota la Costa Brava. Des de l'Associació de Comerciants, el seu president, Francesc Alsina, ha fet un "balanç positiu" d'aquest 2014 en el qual les vendes en sectors com la bellesa, els complements o la moda han augmentat lleugerament en comparació amb les xifres del 2013. No obstant això, els comerciants estan preocupats per la davallada del turisme rus i s'han marcat com a objectiu atreure més visitants d'arreu de Catalunya, l'estat espanyol i Europa.

D'altra banda, l'entitat, amb l'ajuda de l'Associació Recull Rural i Artesà de Lloret, ha convertit una botiga en desús en un aparador del món rural local. "Ha estat un any una mica irregular", ha explicat el president de l'Associació de Comerciants de Lloret de Mar, Francesc Alsina.

Des de l'entitat han assenyalat que encara és una mica aviat per parlar "de recuperació econòmica o sortida de la crisi" tot i que han tancat aquest 2014 amb un balanç lleugerament superior al del 2013. "Sí que podem dir que si un any va bé és possible que el següent també funcioni, ja que rebem visitants de tot Europa i això mostra una tendència econòmica a nivell europeu", argumenta.

Alsina ha explicat que els comerciants estan una mica preocupats per la davallada del turisme rus que ha fet caure la venda d'objectes amb preus més alts. No obstant això, les dades mostren que determinats sectors com el de la bellesa i salut, els cosmètics, els complements o la moda han aconseguit superar les xifres de vendes del 2013. "En alguns àmbits s'ha notat un creixement, en altres s'ha sostingut però hem de tenir en compte que per nosaltres un lleuger augment ja és positiu per poc que sigui", ha afirmat. A més, de cara al 2015 aposten per atreure més turistes de proximitat, ja sigui de Catalunya, de l'estat espanyol o de països europeus.

"Intentarem que a la llarga el turisme de proximitat o més europeu compensi el decreixement dels visitants russos", ha comentat el president. De moment, Alsina ha explicat que des del consistori estan estudiant fórmules per apropar-se més a aquests nous públics i fidelitzar els visitants més pròxims. "Encara és incipient, s'hi està treballant; s'ha de tenir en compte que el poble ara està a una hora i escaig de l'aeroport de Girona i Barcelona i això s'ha d'aprofitar", ha subratllat.

Paral·lelament, durant aquests dies l'Associació de Comerciants de Lloret de Mar amb l'ajuda de l'Associació Recull Rural i Artesà de Lloret (RRALL) han convertit l'aparador d'una botiga en desús i lloguer, en una mostra del món rural i artesà de la vila. L'establiment es troba al carrer Rectoria 3, a tocar de la Plaça de l'Església, i ha estat cedit per l'Anna Rosa Fàbregas Rebolla. Allà s'hi mostra una petita exposició del material de què disposa de l'entitat i, al mateix temps, és un dels punts i establiments que participen en el concurs de pessebres de l'Associació de Pessebristes de Lloret de Mar.

Aquesta otiginal iniciativa respon a la voluntat de dinamitzar i promocionar més el nucli comercial del municipi, on es poden veure diverses botigues tancades, buides o en lloguer, sobretot en els carrers secundaris o adjacents als principals eixos comercials.

Des de la RRALL, fa temps que recopilen i cataloguen eines i material del món rural de Lloret de Mar amb la voluntat de crear un museu del món rural a la vila. Una idea que, de moment, ja està avançada tot i que des de l'associació, el seu president Rafael Roig de Llobet, no ha volgut avançar cap detall fins que l'entitat faci la seva reunió mensual que servirà per acabar d'ultimar els serrells del projecte.

La idea de construir aquest espai va sortir de l'Associació de Comerciants qui ara fa cinc anys va intentar tirar endavant un altre projecte interessant per revitalitzar el nucli de Lloret de Mar. En aquest cas, els comerciants van contactar amb una reconeguda sala d'art de la comarca de la Selva per poder decorar amb l'obra dels seus artistes alguns aparadors de botigues buides. Al mateix temps, l'objectiu de l'associació era que diverses entitats municipals i de la comarca poguessin ocupar aquests espais buits per omplir-los, donar-se a conèixer i fer un rentat de cara a la zona comercial. "Al final no va ser possible per elements tècnics però teníem clar que ho deixaven apartat però no aturat i, finalment, ens ha servit per idear la nova proposta", ha explicat Alsina. Un projecte que, des de l'associació tenen clar que ha estat un "win to win".

"L'experiència fins ara ha estat molt positiva, nosaltres tenim un espai cèntric ocupat, es fa una activitat i des de l'associació Recull Rural i Artesà poden donar-se a conèixer", ha explicat el president. Des de l'entitat assenyalen que estan totalment disposats a ajudar l'RRALL a tirar endavant el museu rural ja suposarà un "actiu més" per al municipi.