Finalitza la tancada dels malalts d'Hepatitis C al Trueta amb la voluntat de continuar lluitant

Els activistes tenen previst assistir a la manifestació de Madrid

Des del passat dijous 1 de gener, una trentena d'activistes de la Plataforma d'Afectats per l'Hepatitis C de Girona han mantingut una tancada a l'Hospital Josep Trueta de Girona. En concret, els manifestants van col·locar els seus sacs, tendes i mantes a l'entrada del centre hospitalari i, cada nit, hi han dormit una quinzena de persones. Aquest dissabte, tal i com havien avançat, els activistes han decidit finalitzar la seva acció reivindicativa i recollir els sacs.

No obstant això, la seva lluita no s'atura i han deixat clar que continuaran treballant i realitzant tota mena d'accions i mobilitzacions fins que aconsegueixin el seu objectiu: que tots els afectats per Hepatitis C de Catalunya i l'Estat puguin tenir un accés immediat als nous medicaments i tractaments, molt més eficaços que els preexistents. Segons les dades amb les quals treballa l'entitat, només 6.000 malalts dels 30.000 que existeixen a Catalunya tenen accés a un tractament que necessitarien, un medicament que costa més de 25.000 euros.

Durant aquests dies, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va demanar als manifestants que "reflexionessin" sobre la seva actuació. En un principi va assegurar que el tractament dels malalts d'Hepatitis C estava garantit a Catalunya on ja s'havien fet més de 700 tractaments amb nous antivirals. Posteriorment, el Departament de Salut va rebaixar la xifra fins a 393. Concretament, van assegurar que 174 havien estat medicats amb el fàrmac 'Simeprevir' i 219 amb el 'Sofosbuvir'. A grans trets, segons les dades aportades per Salut, 1.978 ciutadans que pateixen Hepatitis C van rebre tractament entre el gener i el novembre del 2014.

Unes xifres que des de la plataforma titllen de "falses i incorrectes". Aquest dissabte, els activistes han tornat a reivindicar que els malalts d'Hepatitis C a Catalunya no reben els nous tractaments que necessitarien. Segons ha explicat el delegat del sindicat CATAC - que dóna suport a la plataforma- Ramon Serna, a tot l'Estat hi ha 500.000 malalts diagnosticats amb Hepatitis C dels quals 30.000 necessitarien aquests nous fàrmacs. "Només hi ha el compromís de donar-ne a 5.000. Si extrapolem les xifres seguint els cànons demogràfics ens trobem que el tractament que s'està donant a nivell de la Generalitat és ínfim i molt inferior als compromisos a nivell estatal", ha assegurat.

En aquest sentit, des de la plataforma denuncien que el Departament de Salut no s'ha posat en contacte, "en cap moment", amb els activistes i tampoc els ha facilitat les dades i xifres que reclamaven. "L'únic que ha parlat amb nosaltres ha estat el gerent de l'ICS a Girona, Vicente Martínez Ibáñez, que va fer una 'encerrona' a diverses afectades", ha comentat el delegat sindical.

Segons Serna, Martínez Ibáñez és un home "totalment dèspota" que durant la reunió que va mantenir amb diversos malalts no va parar de dir "barbaritats". "La seva única preocupació era la imatge pública de l'Hospital perquè deia que es deteriorava amb aquesta mena d'accions; nosaltres pensem que és ell qui deteriora la Sanitat a Catalunya", ha explicat Serna.

"La lluita no s'atura"

En aquesta línia, els activistes han explicat que el gerent va comparar un dels nous antivirals amb un tractament preexistent que no té efectivitat. "Va donar a entendre que podia no ser bo per a les persones. Això és terrorisme", ha reblat el delegat sindical.

Per tots aquests motius, els afectats i activistes estan convençuts que tenen raó. Assenyalen que compten amb exemples concrets de pacients que no han pogut rebre el tractament nou necessari per qüestions de limitació pressupostària. "Davant les contradiccions del mateix conseller Boi Ruiz hem vist que tenim tota la raó, que no s'estan donant els medicaments que faria falta i la nostra intenció és continuar endavant", assenyalava Serna.

Una de les portaveus de la Plataforma d'Afectats per l'Hepatitis C de Girona, Deborah Ceballos, es mostrava més contundent a l'hora de valorar els missatges o arguments del Departament de Salut i el Govern. "Només tinc una paraula, mentiders, mentiders, mentiders, manipuladors i mentiders. No hi ha més", subratllava.

Per tot això, Ceballos assenyalava que estan "molt satisfets i contents" pel ressò obtingut i la solidaritat que han rebut per part de la ciutadania durant tota la tancada. "És una petita victòria, un avenç en el nostre camí per aconseguir tractaments per a tothom, sense discriminacions de caire econòmic ni retallades sinó que els medicaments es donin seguint criteris clínics", reiterava Serna. Els membres de l'entitat assenyalaven que han rebut visites de ciutadans d'arreu de les comarques gironines i barcelonines. "La solidaritat que hem rebut és impressionant", ressaltaven.

En aquest sentit, l'assemblea de comiat que han realitzat els activistes a les escales de l'Hospital Trueta de Girona aquest dissabte al migdia ha servit per concretar els propers passos. D'una banda, el proper 10 de gener, membres de l'entitat es desplaçaran fins a Madrid per donar suport a la manifestació que es fa a la capital espanyola en defensa de la Sanitat pública de qualitat i per exigir que es lliurin els nous tractaments necessaris. A més, la seva assistència també vol mostrar el suport de la plataforma amb els ciutadans tancats a l'Hospital 12 de Octubre de la capital espanyola.

Uns dies més tard, el dissabte 17 de gener a les dotze del migdia, faran una concentració davant la seu de la Generalitat a Girona i entregaran les signatures recollides al Departament de Salut. Unes firmes que, posteriorment, també volen enviar al Ministeri de Salut. De moment, ja n'han recopilat unes 2.500. Serna ha detallat que només en el primer dia de la tancada ja havien aconseguit 900 firmes en defensa de la seva causa.

"A més tenim escampats força papers i la gent s'ha compromès a recollir-ne més", assenyalava el delegat sindical. Des de la plataforma han subratllat que no "desapareixeran" fins que hi hagi la dotació pressupostària necessària per donar cobertura a tots els tractaments clínicament necessaris pels malalts d'Hepatitis C. "Si el pressupost no arriba convocarem noves accions durant el mes de gener, no ens aturarem fins a aconseguir-ho", durant la lectura del seu manifest final.