La fiscalia admet les autoinculpacions pel 9-N que el jutjat de guàrdia de Girona va rebutjar

L'ANC assegura que la situació que han viscut és "molt estranya"

Ha calgut anar fins a fiscalia, però les 168 autoinculpacions pel 9-N que un jutjat de guàrdia de Girona va rebutjar ja segueixen el seu camí. Aquest matí, representants de l'ANC han anat al Palau de Justícia de Girona i allà han presentat el feix de formularis d'autoinculpació que guardaven des de dimecres passat.

L'Assemblea ha acompanyat les signatures amb un escrit on, per una banda, explicaven l'episodi viscut al jutjat de guàrdia, i per l'altra, es feien corresponsables del procés participatiu (pel qual hi ha imputats el president de la Generalitat, la vicepresidenta i la consellera d'Ensenyament).

L'ANC fa una crida als gironins a continuar autoinculpant-se bé sigui als jutjats o bé a fiscalia.

La setmana passada els jutjats de guàrdia de Girona van rebutjar no una, sinó dues vegades, els documents d'autoinculpació pel 9-N. El dimarts 23, una desena de persones van anar a presentar el formulari impulsat per l'ANC davant el Jutjat d'Instrucció Número 4, que era el qui estava de guàrdia. Allà els van tornar les autoinculpacions i van rebutjar admetre-les, dient que els jutjats no seguien cap procés obert pel 9-N.

L'endemà, la situació es va repetir al Jutjat Número 3 (a qui havia saltat el torn de guàrdia). En aquest cas, però, responent a la crida de l'Assemblea, hi va haver 160 gironins que van anar a autoinculpar-se. D'entrada, després de dir-los que no els admetrien els formularis, el jutjat no els va voler donar cap mena de document perquè en quedés constància per escrit.

Però després que els 160 gironins fessin pressió davant la porta mateix del número 3, demanant parlar un amb un amb la secretària, el jutge va canviar d'opinió. A l'escrit que se'ls va donar, el jutjat deia que rebutjava els formularis perquè d'ells no se'n desprenia "ni una autoinculpació, ni una confessió, ni una participació en fets objecte d'investigació en cap dels jutjat d'aquest partit judicial". És a dir, que com que la querella pel 9-N se segueix des del TSJC, ells se'n rentaven les mans.

Des de l'ANC, però, ja es va decidir que la cosa no quedaria així. I més tenint en compte que altres jutjats de Catalunya sí que havien admès les autoinculpacions (el de Figueres, sense anar més lluny, aquest dissabte en va agafar una vuitantena).

Sense problema

Els representants de l'Assemblea van recollir totes les autoinculpacions rebutjades -en total, 168- i aquest matí han anat a la fiscalia del Palau de Justícia a presentar-les. Allà, com explica el membre del secretariat nacional de l'ANC, Jordi Pagès, no els han posat cap problema. "Els han entrat a registre i ens han dit que ja ens avisarien si tiraven endavant o no", ha concretat Pagès.

Els membres de l'ANC que han anat a fiscalia han acompanyat el feix d'autoinculpacions d'un escrit. Al text, per una banda, hi explicaven l'episodi viscut als jutjats de guàrdia de Girona. I per l'altra, "confessaven" que els 168 signants també són responsables del procés participatiu del 9-N. "Els hem dit que la nostra participació també va ser necessària perquè se celebrés la votació", ha subratllat Pagès.

Crida a autoinculpar-se

L'ANC admet que la situació que han viscut als jutjats de Girona és "molt estranya". L'Assemblea continua fent una crida a la ciutadania a autoinculpar-se en solidaritat amb el president de la Generalitat, Artur Mas; la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau.

Per presentar els formularis, Pagès explica que els ciutadans poden anar als jutjats de guàrdia o a la mateixa fiscalia. "Fins i tot, si volen, poden tornar a provar si a Girona han canviat de criteri", hi afegeix amb ironia. L'ANC també recollirà formularis a la Llibreria Les Voltes (a la plaça del Vi de Girona) fins al dia de Reis. Després, els entrarà al jutjat de guàrdia o a fiscalia.