Comencen les obres de rehabilitació de la basílica de Santa Maria de Castelló d'Empúries

La primera fase té un pressupost de 300.000 euros

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presidit aquest dilluns l'inici de les obres de rehabilitació de la basílica de Santa Maria de Castelló d'Empúries, l'anomenada 'catedral de l'Empordà'. L'actuació que avui ha començat i que s'allargarà uns sis mesos consistirà en restaurar el campanar de la basílica, actualment apuntalat, i tindrà un pressupost de 300.000 euros, aportats per la Generalitat, la Diputació de Girona, l'Ajuntament de Castelló d'Empúries i el Bisbat de Girona.

En una segona fase, que el conseller de Cultura s'ha compromès a tirar endavant, s'actuarà en els arcbotants i en la consolidació de la portalada i les gàrgoles, elements tots ells actualment molt degradats.

Les obres que s'han iniciat aquest dilluns són fruit d'un any i mig de converses entre les administracions implicades en la rehabilitació de la basílica de Santa Maria de Castelló d'Empúries després que l'any 2012 un informe alertés de problemes greus en l'estructura de l'edifici i es declarés urgent fer-hi una intervenció per garantir la seguretat dels visitants i feligresos. Així, la fase de les obres que s'ha posat en marxa és el primer pas d'una restauració integral de la basílica que tindrà un cost aproximat de dos milions d'euros i que el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, s'ha compromès a "buscar on calgui".

Si s'ha actuat en primer terme al campanar de la basílica és perquè els experts van concloure que aquesta és la part més malmesa del temple. Així, ja fa uns mesos que es va confirmar la inversió de 100.000 euros per part de la Generalitat, 100.000 més de la Diputació de Girona, 50.000 de l'Ajuntament de Castelló i, finalment, 50.000 més del Bisbat de Girona. A aquestes aportacions, a més, s'hi ha de sumar una important donació d'un particular.

Tot i que l'actuació principal serà consolidar el campanar del temple, amb la partida inicial de 300.000 euros també s'actuarà a la portalada de la basílica. A més, hi ha prevista una altra actuació, que es concreta en el canvi de la il·luminació interior del temple. El canvi es fa amb un doble objectiu: adaptar-se a la normativa actual i complir amb els requisits mínims de seguretat exigits en un edifici d'ús públic. El pressupost d'aquesta actuació és de 95.000 ¤ aportats per la Diputació de Girona i Endesa.

Els problemes estructurals de l'anomenada 'catedral de l'Empordà', construïda entre els segles XIII i XIV, van ser advertits per primer cop el 2003, un any abans que la llavors església rebés el títol de basílica, un reconeixement que en aquell moment el seu rector, Narcís Costabella, esperava que facilités l'obtenció de subvencions, especialment les del pla estatal destinat a la rehabilitació de catedrals a la que finalment no es va poder accedir.

Tot i la importància de les obres al campanar, l'alcalde de Castelló d'Empúries, Xavier Sanllehí, ha destacat que ha de ser "el primer pas de molts" per garantir la rehabilitació integral del temple. Una rehabilitació, ha afegit, que és vital per garantir la seguretat dels milers de visitants que cada any rep la basílica. En aquest sentit, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha reconegut la urgència de les obres a fer i s'ha compromès a tirar endavant una segona fase de la rehabilitació buscant els recursos necessaris tot i l'actual context econòmic.

Pel que fa a properes actuacions, encara sense calendari previst, consistiran, segons ha explicat Xavier Sanllehí, en rehabilitar els arcbotants que aguanten la nau principal del temple per evitar problemes en un futur. Durant els anys 60 ja s'hi va actuar reforçant-los amb totxanes i ara cal netejar-los i rehabilitar-los completament. També s'haurà de consolidar completament la portalada, rehabilitar les gàrgoles i restaurar algunes de les filigranes gòtiques de la teulada del temple, especialment aquelles més afectades pels efectes de la tramuntana.