Vèncer l'estrès de ser mare, portar la casa i compaginar el dia a dia amb la feina

Una banyolina engega un programa d'autoajuda per a mares del segle XXI

Són gairebé les nou del matí. Comença a ser tard per portar el fill a la llar d'infants, i encara més per arribar a l'hora a la feina. Tot d'una, el nen agafa el bol amb la llet i se'l vessa per sobre. Abans de marxar se l'ha de canviar i netejar la cuina. Mentrestant, les rentadores pendents s'acumulen. I just quan esteu disposats a sortir, el nen fa un rebec perquè decideix que avui no es vol moure de casa.

Aquesta i altres situacions semblants solen donar-se en el dia a dia dels pares. I si s'arrossega cansament, es poden arribar a convertir en una muntanya. Les presses del dia a dia, haver de compaginar feina amb casa o, simplement, tenir cura dels fills durant les 24 hores, poden acabar passant factura.

'Mare radiant' neix per ajudar les mares a superar aquestes situacions d'estrès i donar eines per saber què cal fer en cada moment. La seva creadora és una banyolina natural de Finlàndia, la Kaisa Tuominen, especialista en fitness neonatal. Ara fa un any va decidir crear el programa, després de viure ella mateixa l'experiència de tenir un segon fill.

"Em sentia desbordada i arrossegada pel ritme de vida tan frenètic que exigeix ser mare; estava tot el dia ocupada i notava que em faltava trobar espai per a mi mateixa", explica. Per això, la Kaisa va decidir capgirar la situació, aplicant la seva experiència com a entrenadora i com a 'coach'. I d'aquí en va sortir la llavor de 'Mare radiant', perquè la Kaisa va pensar que, igual com ella, moltes altres mares deurien viure la mateixa situació.

Els tres pilars: exercici, dieta i autoestima

El programa 'Mare radiant', que aquest gener arriba a la tercera edició, es basa en tres pilars bàsics: exercici, dieta i foment de l'autoestima. Està obert a totes les mares amb fills que, com a mínim, hagin complert un any. "Comencem fent exercici pautat i progressiu; d'entrada, només sis minuts diaris i, després, ja passem a fer-ne setze, que dóna per a molt encara que sembli poc temps", concreta la Kaisa Tuominen.

La segona pota del programa és seguir una dieta saludable. "Sembla impossible, però a vegades el fet que estiguem nerviosos o impacients ens ve perquè no mengem com caldria", indica la creadora de 'Mare radiant'.

Per últim, l'altre eix del programa és el treball psicològic. Mitjançant sessions de 'coaching' i teràpia de grup, s'ajuda que aquelles mares que estan baixes de moral recuperin l'autoestima. "Per exemple, fem exercicis de respiració per aprendre a calmar-nos, escrivim una carta agraint tot allò que tenim o compartim els problemes; d'allò que es tracta, en definitiva, és que les mares reflexionin i vegin que els fills són allò realment important i sàpiguen prioritzar", concreta Tuominen.

El programa dura onze setmanes i combina tant les sessions presencials col·lectives (es fan els dissabtes al matí) amb aquell treball individual que cada mare ha de fer a casa seva. De moment, 'Mare radiant' només es fa a Banyoles -al centre Fitness integral- però ara, gràcies a Internet, ja ha traspassat fronteres.

De fet, la seva impulsora ja n'està fent una primera edició en línia, on hi participen mares d'Austràlia, el Brasil, els Estats Units, el Canadà i el Regne Unit. I no només això, sinó que Tuominen també comparteix la seva experiència perquè 'Mare radiant' s'estengui a altres països. "Des d'un centre d'Edmonton, al Canadà, ens han demanat que els formem perquè ells també puguin engegar el programa", concreta la Kaisa.

El programa també té una vessant social i una part dels ingressos de les inscripcions es destinen a una causa solidària. Les aportacions de les dues primeres edicions han permès ajudar l'Arnau i l'Àlex, dos nens de Terrassa i Llagostera (Gironès) afectats per paràlisi cerebral.

Realment som 'superwomen'

Fins ara, 'Mare radiant' ja ha aconseguit que una quarantena de mares fessin el tomb. "Estava molt atabalada"; "La meva vida era tot desorganització"; "Només em dedicava a la meva filla però la situació em superava" o "No te n'adonaves que no trobar estones per a tu acabaria afectant totes les àrees de la teva vida" eren algunes situacions que recorden algunes de les participants abans d'apuntar-se al programa.

Ara, però, després de fer-lo, totes elles asseguren que la situació ha canviat. A banda dels beneficis físics (algunes han perdut fins a dues talles) allò que destaquen és que han sabut com enfrontar-se a l'estrès i, sobretot, saber prioritzar necessitats i agafar-s'ho tot amb més calma.

"M'ha ajudat molt compartir el meu dia a dia amb les altres mares i veure'm reflexada en allò que explicaven", concreta la Núria Pla, que té un filla de 7 anys. "Tant a nivell emocional com psicològic, ara tenim eines per superar els problemes; ens sentim 'superwomen' i no passa res si veiem que a vegades la situació ens desborda" hi afegeix l'Anja Liebe, que té una nena de 2 anys.

"Ara sé que per estar bé amb els demés primer he d'estar-hi jo; el programa m'ha ensenyat a tenir més paciència i prioritzar allò que és realment important, la meva filla", diu la Laura Sotillos, que té una nena que ara fa poc ha complert els 2 anys. "No només he aconseguit beneficis a nivell individual, com organitzar-me els menjars o incorporar l'exercici al dia a dia; cap als altres, ara tinc una actitud molt més relaxada i pacient", precisa l'Eulàlia Gandia, que té dos nens d'1 i 5 anys.

'Mare radiant' entra al 2015 arribant a la tercera edició. Però ja hi ha qui n'espera les següents. Aquest és el cas de la Marta Díaz, que ja va fer el programa després de tenir el primer fill, i que ara espera el segon. Ella ho té clar: "Ara estic de vint setmanes, però quan hagi tingut el nen, repetiré i tornaré a seguir el 'Mare radiant'".