Com afrontar el Nadal sense un ésser estimat

Una psicòloga dóna sis consells per superar-ho

El primer any després de la pèrdua d'un ésser estimat és sofreixen les dates més dures com poden ser aniversaris o vacances. Tanmateix el Nadal porta associada una forta càrrega de nostàlgia al trobar a faltar aquelles persones que ja no estan entre nosaltres.

Segons explica la psicòloga responsable del grup d'Emergències del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Madrid, Míriam González de Pablo, durant vigília de Nadal i l'endemà és quan major pressió familiar existeix i és per això que es troba més a faltar aquells que ja no hi són.

"En una època de gran activitat emocional, dates com vigília de Nadal o Nadal són les que tenen un major component familiar, el Cap d'Any té un caràcter més introspectiu i suposa una avaluació personal del què s'ha fet i s'ha aconseguit i cap a on volem anar. Per últim el dia dels Reis Mags és un dia per a la il·lusió dels més petits però també pels més grans, que ho viuen com una festa positiva", apunta González.

Què és pot fer, doncs, per afrontar el Nadal sense un ésser estimat?
 

1.-Pensar que la sensació de pèrdua i el dolor que ens genera són naturals i necessaris dins del dol, sempre que aquests sentiments no ho envaeixin tot. "No podem passar tota la vetllada recordant la pèrdua, cal intentar posar de manifest el guany, allò que la persona que ja no hi és ens ha donat, les tradicions que ens ha ensenyat i les anècdotes divertides que hem viscut junts". En recordar alguna cosa divertida que s'ha viscut amb qui ja no hi és l'emoció agradable que s'activa fa possible que, a nivell bioquímic, el cervell activi altres eixos, fent disminuir així el malestar emocional.
 
2.-Ser conscients que el dolor és compartit per la família, perquè tots els integrants han patit la pèrdua, encara que ho visquin de forma diferent. Per això és important no intentar amagar el dolor creient que és la millor opció perquè els altres no pateixin. Ben al contrari: cal expressar aquest dolor perquè forma part del dol i de l'assimilació de la pèrdua.
Reproduir els rituals amb la família i els amics: cal intentar enfocar la pèrdua des de la perspectiva que l'ésser estimat que ha mort ha deixat una empremta en les nostres vides que perdura i perdurarà. És per això que reproduir els rituals familiars que va fomentar són una forma de retre homenatge a la seva memòria.
 
3.-No aïllar-se. Tot i que hi ha persones que prefereixen no sortir gaire durant el Nadal perquè l'ambient els entristeix, cal intentar ocupar el temps lliure amb amics i familiars. És bo sortir acompanyats i compartir experiències que ens proporcionin una mica de benestar.
 
4.-Ajudar els altres pot ser una via per trobar també aquest benestar. Ara bé, cal intentar ser solidari buscant activitats que siguin lúdiques, ja que l'estat anímic dels que estan passant per un procés de dol no és l'adequat per tractar amb persones que estiguin vivint una situació personal dramàtica.
 
5.-No fugir del dolor, ja que forma part de la pèrdua d'un ésser estimat i és necessari per poder seguir endavant. La pena o la tristesa són emocions desagradables però també necessàries, perquè ens permeten adaptar-nos a la situació. Tot i que la societat actual, marcada per les presses, penalitza l'abatiment personal, el cert és que el dol necessita un temps per fer possible que se superi la pèrdua.