Dispositiu policial per controlar els excessos nadalencs

Durant aquestes festes, els Mossos realitzen controls aleatoris arreu de Catalunya

Són les quatre de la tarda. Setze agents dels Mossos d'Esquadra amb l'ajuda del cos de la Policia Local de Castell- Platja d'Aro estan fent un control a l'entrada nord del municipi. Tot i que pugui semblar una hora intempestiva per realitzar un dispositiu d'aquestes característiques, no és així. Els policies desvien la circulació de la C-31 per la sortida nord en direcció al parc aquàtic Aquadiver. D'aquesta manera, els agents fan que els cotxes hagin de reduir la velocitat i passin pel control sense causar grans retencions. En cas que hi hagi una acumulació, els policies reobren la carretera i deixen que s'espongi el trànsit.

Aquest és només un dels molts controls que des del passat 11 de desembre porten a terme els Mossos d'Esquadra per fer front als possibles "excessos" nadalencs. L'operatiu es realitza a tot Catalunya i consta de macrocontrols d'alcoholèmia i substàncies estupefaents que es fan de forma aleatòria durant tot el dia. Normalment, els dispositius s'instal·len en poblacions turístiques - com és el cas de Platja d'Aro- i en carreteres que tenen un gran volum de trànsit. No obstant això, els agents intenten arribar a tot el territori català i, per això, també ho reprodueixen en municipis de petites dimensions.

Aquest operatiu especial es troba inclòs dins del Pla Grèvol i, en cada cas, compta amb la col·laboració del cos de la Policia Municipal o Local del poble on es porta a terme. L'objectiu és molt clar: reduir la sinistralitat a les carreteres durant aquestes festes nadalenques i, al mateix temps, enxampar aquells conductors que després d'un gran àpat d'empresa, d'una celebració familiar o d'una festa de Nadal agafen el cotxe beguts o drogats. "Es tracta de fer prevenció, llançar el missatge que aquest Nadal, ni una gota a la carretera", assenyala Joan Manel García, cap de la Unitat de Trànsit de Sant Feliu de Guíxols i l'encarregat del dispositiu muntat a Platja d'Aro.


Aquest no és el primer cop que instal·len un control d'aquestes característiques en aquest punt. Comptant amb el control d'aquests divendres ja van quatre vegades. "Ens intentem distribuir per tots els municipis i en diverses zones i de forma simultània", assenyala García. Els agents fan circular els vehicles fins a una rotonda i, un cop allà, els fan bufar i fer el test de substàncies estupefaents. Fins i tot hi ha preparada la unitat canina per si és necessari escorcollar a fons un vehicle.

Prevenir i reduir la sinistralitat a les carreteres catalanes

"A aquesta hora normalment detectem positius administratius de persones - la gran majoria adults- que han anat a algun dinar de Nadal i s'han passat amb la beguda", comenta el cap policial. A la nit és el torn dels joves de més de 18 anys que aprofiten aquestes dates per anar a passar una bona estona ballant a les discoteques o per fer el toc. "Hem tingut diversos positius de cocaïna o haixix i positius penals per alcohol", afegeix García. En aquests casos, com és habitual, els agents realitzen la denúncia pertinent i s'instrueixen diligències o s'immobilitza el vehicle.

En la gran majoria dels casos, els conductors agraeixen aquesta mena d'operatius ja que incrementen la seguretat a les carreteres. "La gent sap que si consumeix alcohol o drogues els reflexes empitjoren, un fet que pot provocar accidents. Per això, els ciutadans són conscients que fem la nostra tasca", subratlla García. És el cas d'en José Antonio Navea a qui els agents han fet bufar. "M'han parat, m'han demanat el carnet de conduir i he fet la prova d'alcoholèmia. He donat 0,0 perquè vinc de Riells i Viabrea de veure uns amics i anava cap a casa", explica.

Tant aquet veí gironí com en Miquel Àngel- un altre conductor que els policies han aturat- veuen amb bons ulls aquesta mena de controls. "Molesta una mica que es faci a aquestes hores perquè si portes pressa va malament però em sembla bé, són molt amables i crec que ho han de fer", assegura. "Jo estava molt tranquil, m'he pres un got de vi a l'hora de dinar, he marcat 0,5 i ja està. Si és per prevenir accidents em sembla bé però si és per guanyar cèntims ara que ve Nadal, no em sembla tant correcte", conclou en Miquel Àngel.

En total, el macrocontrol d'aquest divendres ha permès enxampar dos conductors que circulaven sota els efectes de les drogues i dos més que van ser denunciats administrativament per conduir beguts. A més, es van interposar 74 denúncies a conductors per excedir el límit de velocitat. Al mateix temps, els agents van instruir diligències penals a un conductor que circulava amb el permís retirat judicialment i es van aixecar quatre actes, tres per disposar d'armes prohibides i una a un conductor que tenia marihuana dins del cotxe.