La nova biblioteca pública de Girona obrirà portes dimarts vinent

Es convertirà en la més gran de Catalunya

La nova Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola obrirà portes el proper dimarts 23 de desembre a les deu del matí. La inauguració oficial, però, es retardarà encara un xic més, perquè s'ha previst per al mes de gener. Amb l'obertura de l'equipament, el Departament de Cultura compleix el compromís adquirit de posar en servei la biblioteca pels volts de les festes de Nadal.

La nova biblioteca, situada a Emili Grahit, s'ha construït amb fons aportats per l'Estat. La Generalitat, que és qui la gestionarà, en va rebre les claus i la documentació tècnica el passat 1 de setembre, després de pactar amb el govern espanyol que abans d'obrir-la se n'adequarien els accessos.

Al llarg d'aquests mesos, els tècnics del Departament han dut a terme el trasllat i ordenació dels fons a un ritme de 5.000 documents de mitjana al dia, fins arribar als 300.000. També s'han dut a terme les tasques per tal d'instal·lar les connexions de fibra òptica, ordinadors, armaris compactes per a la preservació de l'arxiu històric, maquinari necessari, senyalització de l'edifici, disseny i producció de la informació de les pantalles tàctils i del nou web de la biblioteca, i buidatge definitiu de l'antiga seu de la biblioteca, entre altres qüestions.

La més gran de Catalunya

El nou equipament té 7.121 metres quadrats; és a dir, multiplica per set la superfície que ocupava l'anterior (situada a la Casa de Cultura) i es converteix en la biblioteca pública més gran de Catalunya. Ha estat dissenyada pels arquitectes Mario Corea, Luis Morán i Sebastián Guerrico, que l'han ideada amb l'objectiu que sigui un equipament de referència al territori. En aquest sentit, la Carles Rahola desenvoluparà les funcions de biblioteca central comarcal i urbana.

La nova biblioteca està especialitzada en publicacions de les comarques gironines, amb un fons bibliogràfic que consta de 290.505 documents. D'aquests, 223.572 són llibres; 23.036, revistes; 10.500, audiovisuals, i 33.597 altres suports.

El fons patrimonial de la nova biblioteca Carles Rahola està format per 20.000 documents anteriors al segle XX, una col·lecció gironina d'uns 8.000 documents, una mediateca amb 13.000 documents, 20.000 documents infantils, 11.000 documents de novel·la i poesia, i una hemeroteca completa (que inclou revistes del segle XIX, del franquisme i de la transició).

La nova biblioteca pública incorpora, a més, nombrosos serveis que l'anterior no tenia. Per esmentar més dades, tindrà 350 punts de lectura (dels quals, 50 seran per a joves), 80 ordinadors, fibra òptica i wi-fi, aules de formació, un auditori, una sala de projecció i una altra d'exposicions, una mediateca, servei de préstec de portàtils i sales de treball, entre d'altres.

L'equipament, on hi treballen 22 persones, obrirà de dimarts a divendres de deu del matí a vuit del vespre. Els dilluns l'horari serà de les tres de la tarda a les vuit del vespre, i els dissabtes, de les deu del matí a les dues de la tarda. Actualment, comptant-hi la Carles Rahola, Girona té cinc biblioteques públiques.