El cuiner Joan Roca, guardonat en els primers Premis del Consell Català d'FP

La Generalitat també fa un reconeixement a títol pòstum a Eduard Soler, fundador d'S&P

El cuiner Joan Roca, el fundador de de la companyia Lamp, Ignasi Cusidó; l'excap de secció de Promoció Educativa i Professional del Departament d'Ensenyament, Victoriano García Martín; l'actual director de l'Institut Comte de Rius de Tarragona, Francesc Roca; el president de la Fundació Provada Trinijove, Ignasi Carles Parody; i el president de l'Associació de Mestres Industrials Tècnics Superiors, Antonio Rodríguez, han estat guardonats per la Generalitat en la primera edició dels Premis del Consell Català de Formació Professional.

Els premis, que reconeixen l'impuls de les iniciatives d'èxit i innovadores en l'àmbit de l'FP, també fan una menció a títol pòstum a Eduard Soler, fundador d'S&P. Joan Roca (Girona, 1964), actual responsable d''El Celler de Can Roca', ha rebut una sòlida formació a l'Escola d'Hostaleria de Girona, centre de referència d'aquesta família i del qual el mateix Roca també ha estat professor i sotsdirector. Durant la seva trajectòria, ha rebut nombrosos reconeixements, dels quals destaquen dos a nivell individual: Cuiner de l'Any per l'Acadèmia Espanyola de Gastronomia l'any 2000, i doctor Honoris Causa per la Universitat de Girona l'any 2010.

Ignasi Cusidó (Terrassa, 1943) és empresari del sector de l'electricitat i la il·luminació i va crear els anys 70 la companyia Lamp, actualment un referent mundial en el sector. Va tenir un paper determinant en la creació del Consell d'FP de Terrassa i l'impuls d'iniciatives com la Nit dels Nous Professionals. Actualment presideix 'Antiga Caixa de Terrassa', l'ens que agrupa les fundacions d'obra social que corresponien a aquesta entitat financera.

Víctoriano García Martín (Burgohondo -Àvila- 1943) ha estat sempre vinculat al món de l'FP, primer com a docent i després en l'administració pública. Concretament, entre els anys 1987 i 2003 ha estat cap de secció de Promoció Educativa i Professional del departament d'Ensenyament; cap del servei de Formació Ocupacional del departament de Treball i secretari adjunt del mateix Consell Català d'FP.

Francesc Roca (Tarragona, 1958) és actualment director de l'Institut Comte de Rius de Tarragona i porta tota la seva trajectòria professional dedicant-se a la docència. Aquest Institut, que forma actualment a més de 1.300 alumnes de grau mig i superior, impulsa una gran quantitat de projectes en col·laboració estreta amb les empreses de la zona, majoritàriament del sector petroquímic.

Antonio Rodríguez (Baena -Còrdova-, 1959) és mestre en electrònica i llicenciat en enginyeria industrial, entre d'altres, i ha estat docent a l'Escola Xaloc (Hospitalet del Llobregat), l'Institut-SEP Mare de Déu de la Mercè (Barcelona), l'Escola del Treball (Barcelona) i l'Institut Llobregat (Hospitalet del Llobregat). Actualment Rodríguez és president de l'Associació de Mestres Industrials i Tècnics Superiors i membre de les juntes directives de Foment del Treball, Aeball (Associació Empresarial de l'Hospitalet i el Baix Llobregat) i Upmball (Unió Patronal Metal·lúrgica de l'Hospitalet i el Baix Llobregat).

Ignasi Carles Parody (La Línea de la Concepción -Cadis- 1964) actualment president de la Fundació Privada Trinijove, entitat que va ajudar a crear a meitat dels anys 80 del segle passat per contribuir a la inserció sociolaboral de persones en risc d'exclusió a la zona nord de Barcelona. Des d'aleshores, Trinijove ha format més de 10.000 persones, sobretot joves, facilitant així que es reenganxin al mercat de treball. Guardonat amb la Medalla d'Honor de la capital catalana l'any 2010, Parody també presideix l'European Network of Social Integration Enterprises i és vicepresident de la Federació Catalana d'Empreses d'Inserció.

Per últim, a títol pòstum, els premis reconeixen la trajectòria d'Eduard Soler, que al 1951 va fundar la companyia especialitzada en sistemes de ventilació S&P. A finals dels 50 Soler va decidir impulsar una primera experiència formativa que acabaria derivant en l'obertura d'una escola. L'any 1996 es va crear la Fundació Eduard Soler - Escola del Treball del Ripollès. Amb uns 200 alumnes cada any, aquest centre és un referent en impulsar una FP orientada a les necessitats dels sectors econòmics, en aquest cas atenent a les famílies professionals de la denominada mecatrònica.