Operatiu contra el frau elèctric i el cultiu de marihuana al barri del Culubret de Figueres

Policia i tècnics d'Endesa treuen els comptadors a disset habitatges

L'operatiu que s'ha fet aquest matí al barri del Culubret de Figueres (Alt Empordà) arrenca per la mateixa problemàtica que va motivar les constants batudes a la Font de la Pólvora de Girona a l'estiu: el frau elèctric. Des de fa un mes, aquest barri de Figueres pateix talls de llum constants pràcticament a diari. A més, dissabte passat es va cremar una part del cablejat elèctric al carrer Ramon Reig, perquè la xarxa no va poder suportar l'elevat consum.

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, va enviar formalment una queixa a la companyia elèctrica demanant-li que actués. A la carta, Marta Felip detallava totes i cadascuna de les interrupcions elèctriques que patien els veïns (i que, en molts casos, anaven dels 90 minuts a les tres hores).

A la queixa, l'Ajuntament reclamava que es desconnectessin de la xarxa aquells comptadors que defraudaven electricitat. A més, el consistori també vinculava els continus talls de llum al Culubret amb la presència de plantacions de marihuana al barri.

Avui, tècnics d'Endesa acompanyats de la Guàrdia Urbana, i amb el suport dels Mossos d'Esquadra, han anat fins al barri per inspeccionar aquells habitatges on sospitaven que s'estava defraudant llum. La companyia elèctrica ha portat a terme aquest operatiu després de fer una investigació i veure quins eren els consums que s'estaven fent al barri, per determinar els possibles habitatges que cometrien frau amb la llum.

L'operatiu s'ha desenvolupat de manera similar als que ja es van fer al barri gironí de la Font de la Pólvora. Els tècnics anaven habitatge per habitatge i n'inspeccionaven els comptadors. Si detectaven frau els desconnectaven, i a més, amb l'ajuda d'una grua, també inutilitzaven la connexió amb la xarxa del carrer (per assegurar-se que no tornessin a punxar la llum).

En paral·lel, la policia aprofitava per descartar que en algun habitatge no s'hi estigués fent res d'il·legal (centrant el focus en detectar les plantacions de marihuana).

17 comptadors i 345 plantes

En total, durant l'operatiu, s'han inspeccionat 100 domicilis. A 21 d'aquests, els tècnics han descobert que els seus propietaris o inquilins punxaven la llum (és a dir, que directament es connectaven a la xarxa d'electricitat pública). A disset dels habitatges se'ls ha retirat el comptador i se'ls ha deixat a les fosques; als altres quatre restants, els tècnics han regularitzat la situació i ara ja tornen a disposar d'electricitat.

Durant la batuda, també s'han confirmat les sospites de l'Ajuntament. En un dels domicilis, la Guàrdia Urbana hi ha trobat fins a 345 plantes de marihuana, que hi creixien acompanyades de la infraestructura per afavorir el cultiu (ventiladors, tubs i aparells d'aire condicionat). Per això, després de comissar la droga, la policia ha imputat la veïna que hi viu per un delicte contra la salut pública.