La presó del Puig de les Basses tindrà un metge les 24h a partir de gener

Fa deu dies va morir una interna per sobredosi sense que el metge arribés a atendre-la

El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha explicat aquest dimecres des del Parlament que a partir del gener hi haurà un metge les 24h a la presó de Puig de les Basses (Figueres). Una decisió que Gordó ha garantit que estava presa abans de la mort ara fa deu dies d'una interna en aquest centre penitenciari.

La dona va patir una sobredosi i va ser atesa per les auxiliars d'infermeria però no pel metge, que va arribar al cap de 20 minuts. La diputada d'ERC Gemma Calvet, que ha interpel·lat el conseller sobre el tema, ha afirmat que "si hi hagués hagut un metge, aquesta persona estaria viva". Per això, li ha demanat que el personal i els equipaments s'adeqüin a les necessitats del sistema penitenciari.

Gordó ha indicat que Puig de les Basses compta avui amb dos ATS i dos auxiliars d'infermeria que poden atendre els reclusos en qualsevol moment del dia. El metge, però, no està permanentment a la presó i s'ha de sol·licitar la seva presència a través de telèfon en cas d'urgència.

En tot cas, el conseller ha subratllat que el pla d'equipaments s'està desenvolupant de manera correcta i ha destacat que actualment Catalunya té la millor ràtio treballador/reclús de la seva història: "4.800 treballadors per a 9.300 reclusos". 

Per al 2015, ha reiterat, a més, el compromís d'obrir el centre penitenciari Mas d'Enric (Catllar) i de tancar la Model (Barcelona). En aquest sentit, Calvet li ha reclamat que no s'enderroqui l'edifici de la Model a partir del gener, tal com el Govern té previst, i ha acusat l'executiu de voler fer l'enderrocament de manera urgent per la proximitat de les eleccions municipals.

Segons la diputada republicana, encara no estan llestos els centres alternatius on s'ubicaran els interns i els treballadors de la presó. Gordó ha garantit que s'obrirà un nou centre d'interns i de preventius a Barcelona per acollir les persones que encara són a la Model.