La moció ha rebut un ampli suport, sumant 21 dels 24 vots totals. Els diferents grups han subratllat que el 9-N va ser "democràcia en majúscules" i que els moviments de l'Estat no "faran callar" Catalunya. Els dos regidors del PP hi ha votat en contra i la socialista Sílvia Paneque s'ha abstingut.
La moció que ha passat aquesta nit pel ple de Girona segueix l'estela de les que ja s'han portat a altres ajuntaments catalans. El text fa un repàs a tots els episodis que han derivat en la interposició de la querella contra el president de la Generalitat Artur Mas, la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau pels suposats delictes de desobediència, prevaricació, malversació i usurpació de funcions en l'organització del 9-N.
"És evident que ens trobem davant d'una clara persecució política per part de l'Estat, a través del seu braç executor, en aquest cas la fiscalia, en una clara instrumentalització de l'estat de dret al marge de qualsevol raó jurídica", diu el text. La moció recorda que l'èxit del procés participatiu es va deure "a la ciutadania" i als "més de 40.000 voluntaris" que durant tota la jornada van estar a peu d'urnes.
El redactat també recorda que el 9-N va ser un fet per "la col·laboració d'alcaldes i regidors", que a més de ser voluntaris, van obrir les portes de locals municipals perquè s'hi poguessin instal·lar els punts de votació. "La querella contra els membres del Govern es representativa, ja que davant la impossibilitat i la irracionalitat de presentar-la contra tots els voluntaris, la fiscalia general es dirigeix contra ells", subratlla la moció.
El text que s'ha portat a votació aquesta nit comptava amb un ampli suport del plenari. De fet, la moció l'han presentada conjuntament tant l'equip de govern de CiU, com la CUP, ICV-EUiA i els vuit regidors no adscrits (Carles Palomares, però, no ha estat present en el moment de la votació perquè ha hagut de marxar del ple abans d'hora per motius de salut).
"Democràcia en majúscules"
Durant el debat, tots els portaveus han insistit en la necessitat d'autoinculpar-se per denunciar els moviments de l'Estat arran del 9-N. "Aquell dia es va fer democràcia en majúscules, i no deixa de ser paradoxal que ens haguem d'autoinculpar per defensar-la", ha dit la regidora no adscrita Glòria Plana.
"El 9-N va demostrar l'àmplia inquietud que teníem els catalans per poder votar; per tant, sisplau, senyor fiscal, faci'ns cas i inculpi'ns", ha afegit el regidor d'ICV Joan Olòriz. "Donant suport a la moció ens solidaritzem amb els 40.000 voluntaris i els dos milions i mig de votants", ha dit el regidor no adscrit Àngel Quintana.
"Ens hi juguem la dignitat i el futur polític del país; és necessari que fem gestos de desobediència civil per demostrar que les seves amenaces no ens fan efecte", ha insistit la regidora de la CUP Anna Pujolràs. "Davant l'exercici del dret a votar, l'Estat només ens ha posat traves i ha arribat a instrumentalitzar els òrgans judicials per fer callar la veu del poble", ha dit el portaveu de CiU, Carles Ribas.
La moció ha rebut el suport de l'alcalde de Girona i dels vint regidors que sumen tots els grups que l'han presentada. L'única representant socialista al ple, Sílvia Paneque, s'ha abstingut. "No podem ni volem votar-hi en contra, però tampoc a favor; nosaltres defensem el federalisme, un pacte entre iguals on Catalunya tingui la seva pròpia Constitució, però també on cal l'acord i el diàleg constant", ha dit Paneque.
Els dos regidors del PP, Concepció Veray i Joan Menacho, hi han votat en contra. "Les lleis s'han de complir, agradin o no; i la fiscalia no amenaça, sinó que actua per defensar l'estat de dret, que és el que ha fet amb el 9-N", ha dit Veray.