Impulsen un protocol pioner per a l'abordatge dels matrimonis forçats a Girona

Avui s'ha reunit la comissió gironina de violència masclista

El delegat del Govern, Eudald Casadesús, acompanyat entre d’altres pel magistrat Adolfo Garcia Morales com a portaveu, ha presidit aquesta tarda la Comissió institucional de seguiment dels protocols contra la violència domèstica a les comarques gironines.
 
La Comissió ha reiterat, un cop més, la seva solidaritat envers totes les persones que pateixen o han patit qualsevol forma de violència.
 
En la reunió d’avui, la Comissió ha fet balanç de les actuacions realitzades durant l’any 2014 per part dels diferents grups de treball que la integren - el de violència masclista, el d’infància i adolescència, el de persones grans i el de mutilació genital femenina i matrimonis forçats – i ha aprovat impulsar la creació d’un protocol pioner per a l’abordament dels matrimonis forçats. L’objectiu és iniciar el treball de sensibilització i formació a les comunitats afectades i la recerca d’estratègies que possibilitin la detecció de casos de risc i el seu abordatge.
 
També s’ha informat dels resultats de la Comissió Tècnica de Coordinació Institucional per a la Prevenció de la conflictivitat juvenil que es va crear l’any passat amb la finalitat de disminuir els conflictes i les conductes di-socials i/o delictives d’infants i joves impulsant la intervenció transversal i coordinada de les administracions públiques, i sumant-se al model gironí ja consolidat per abordar la violència, introduint nous plantejaments per a noves necessitats.
 
De l’1 de gener al 30 de setembre de 2014 s’han registrat a les comarques gironines 1.177 denúncies per violència masclista en l’àmbit de la parella i 231 en l’àmbit familiar. A més, el telèfon 900 900 120 ha rebut fins l’1 de desembre 560 trucades de comarques gironines, xifra que representa un 6,8% de tot Catalunya.
 
En la reunió d’avui han participat, entre altres, el fiscal en cap de Girona, Josep M. Casadevall; Anna Figueras, de l’Institut de Medicina Legal a Girona; José Luís Yécora, com a representant dels Consells Comarcals, així com representants dels Col·legis d’Advocats de Girona i Figueres, a més de representants dels departaments d’Ensenyament, Salut, Interior i Benestar Social i Família i la representant territorial de l’Institut Català de les Dones, Fina Surina. Igualment hi ha participat el comissari en cap de la Regió Policial de Girona, Josep Milan.