El TAV entre Catalunya i França suma 800.000 viatgers en el primer any

El trajecte més demandat ha estat el que uneix Barcelona i París

Avui fa un any que es va posar en marxa l'esperada connexió de Catalunya amb França per alta velocitat. En aquests primers 12 mesos de funcionament, el servei ha estat utilitzat per uns 800.000 passatgers, una xifra positiva, segons els seus operadors, Renfe i SNCF, però que queda lluny de les previsions inicials que eren d'un milió de passatgers.

Segons Renfe, les vagues de l'operador francès, especialment la de 10 dies en ple estiu, han reduït la xifra inicialment prevista i reconeixen que el servei "té un ampli marge de millora". El trajecte més demandat, amb 191.000 passatgers, és el que uneix Barcelona i París.

La majoria d'usuaris, el 37%, són francesos, el 28% nacionals i 35% de tercers països.

Renfe justifica el fet que no s'hagin assolit les xifres previstes de viatgers per les múltiples vagues de l'operador francès, especialment la de 10 dies en ple estiu. A banda d'aquest fet, les dues inundacions sofertes per l'estació del TAV a Girona, que han obligat a suspendre el servei prop d'una setmana en total, també han afectat la xifra global de passatgers.

Pel que fa al perfil de l'usuari, la major part el va utilitzar per motius d'oci i vacacionals, en parella o família. Des que es va posar en marxa l'Alta Velocitat, la presència de clients espanyols en els trens entre els dos països ha crescut vuit punts, arribant al 28 %. El 37 % dels clients són francesos i la resta, el 35 % dels viatgers, de tercers països.

Per canals de venda, un terç dels clients adquireix els seus bitllets a través de la venda en línia de www.renfe.com i www.sncf-voyages.com. El segueix les agències de viatge amb el 23% de les vendes. El 71% dels clients d'aquests trens viatja amb un bitllet amb descompte.

Per a commemorar aquest aniversari, Renfe i SNCF han posat a la venda 10.000 places a meitat de preu a totes les relacions internacionals. Aquesta oferta d'aniversari permet viatjar des de Barcelona a París per 29 euros, a Lió i Marsella per només 24 euros i a Tolosa per 19 euros.

L'oferta, vàlida per a tots els orígens internacionals de Renfe-SNCF s'aplica a compres realitzades entre el 15 i el 18 de desembre per viatjar a partir del 7 de gener. Des d'ara, a més, els trens internacionals de Renfe i SNCF obren la venda de bitllets amb 4 mesos d'antelació a la data de viatge.