El dibuixant Jan i en 'Superlópez' assalten de nou el Museu Etnogràfic de Ripoll

Avui s'ha inaugurat una exposició que mostra la vinculació de Juan López Fernández amb el Ripollès

En 'Superlópez', un dels grans personatges del còmic, ha retornat al Museu Etnogràfic de Ripoll. Aquest cop, no només trepitja l'espai mitjançant les vinyetes d'un còmic. Des d'aquest diumenge i fins el proper 25 de gener, aquest personatge serà el protagonista d'una mostra temporal que repassa la vinculació del seu creador, Juan López Fernández - més conegut amb el nom de Jan- i la comarca del Ripollès, on el dibuixant viu des de fa anys. La mostra exposa els còmics originals on apareixen retratats pobles com Camprodon, espais del Pirineu gironí o fins i tot de l'Empordà.

A més, l'exposició compta amb una peça inèdita, l'última vinyeta del seu darrer treball 'Estranys al museu', mai vista. L'exposició porta per nom 'Superlópez torna al museu' i es podrà visitar a la sala Agustí Casanova del Museu Etnogràfic de Ripoll fins al 25 de gener.

La directora del centre, Roser Vilardell, subratlla que l'exposició compta amb gran part dels dibuixos originals de les obres que ha creat l'artista Juan López Fernández, més conegut amb el nom de Jan. "És una exposició excepcional", ressalta. La idea de crear aquesta mostra va néixer arran de l'últim treball del dibuixant, anomenat 'Assalto al museo' - 'Estranys al Museu de Ripoll' en català- que narra un robatori en aquest edifici de la comarca del Ripollès. L'obra es va publicar el juliol del 2012 en castellà i fa pocs mesos també es va presentar en català, en una traducció impulsada pel consistori de Ripoll.

L'exposició mostra la vinculació de Jan amb aquesta zona gironina. I és que l'autor fa anys que viu a Sant Pau de Segúries i ha utilitzat com inspiració espais d'aquest territori muntanyós per crear les seves vinyetes. "Es pot reconèixer Montesquiu, Camprodon amb molt de detall, botigues de Ripoll, fins i tot llocs del Pirineu gironí o l'Empordà", assenyala la directora. A més, s'ha de tenir en compte que Jan és amic íntim del conservador del museu, una figura que també ha saltat al paper amb el personatge de Florenci, un "fixe" a les històries d'en Jan. "Veient aquesta relació, la nostra idea va ser ampliar una mica la visió i mostrar les interrelacions existents entre els còmics i la realitat", afegeix Vilardell.

Per això, a més de les vinyetes originals, els visitants podran convertir-se en dibuixants per un dia. "L'autor ha creat una petita història en tres vinyetes i la última està en blanc perquè així tothom que vingui pugui omplir-la. Tindrem tants finals com visitants", explica. A més, la mostra compta amb una sorpresa relacionada amb darrer treball de Jan 'Estranys al Museu de Ripoll'. "L'autor ha fet expressament una vinyeta que és el final total de l'obra, un dibuix que només es pot veure si es visita l'exposició i que és totalment inèdit", subratlla Vilardell. La vinyeta mostra com en Superlópez aconsegueix la medalla d'honor de Ripoll per haver aconseguit aturar el robatori i salvar el poble.

La inauguració de la mostra aquest diumenge amb comptat amb la presència de l'autor, Juan López Fernández. El proper 20 de desembre, l'editor i especialista en còmic, Jordi Coll, realitzarà una visita guiada per totes aquelles persones que vulguin conèixer de més a prop totes les característiques de les històries d'en Jan. L'autor, que ha escrit més de 50 obres, va ser reconegut ara fa dos anys amb la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts per part del Ministeri de Cultura de l'Estat. Un reconeixement que el dibuixant va renunciar com acte de protesta per les polítiques culturals implementades pel ministre Wert.