Mor als 62 anys el periodista i escriptor Joan Barril

Autor d'una quinzena de llibres, actualment dirigia el programa 'El Cafè de la República' a Catalunya Ràdio

El periodista i escriptor Joan Barril ha mort aquest dissabte a la matinada a Barcelona als 62 anys d'edat. Autor d'una quinzena de llibres, havia col·laborat amb diversos mitjans de comunicació escrits, radiofònics i televisius, i actualment presentava el programa 'El Cafè de la República' de Catalunya Ràdio i publicava un article d'opinió diari de dilluns a divendres a 'El Periódico de Catalunya'.

Barril també havia presentat el magazín cultural 'Qwerty' a Barcelona TV i el programa matinal de l'extinta emissora COM Ràdio 'La R-Pública'. Havia estat director del setmanari 'El Món' i director del programa 'L'illa del tresor' al costat de Joan Ollé al Canal 33.

Nascut a Barcelona el 20 de gener del 1952, Barril va estudiar Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona i de seguida es va decantar per l'àmbit periodístic. Un àmbit que l'ha portat a dirigir publicacions escrites, a col·laborar amb rotatius com 'El Periódico', 'La Vanguardia' o 'El País' i a conduir programes radiofònics i televisius.


Pare de cinc fills, va ser fundador i editor de l'editorial Barril & Barral. Com a escriptor ha escrit una quinzena d'obres i ha guanyat diversos premis: el Pere Quart d'humor i sàtira per 'Un submarí a les estovalles' el 1988, el Ramon Llull per 'Parada obligatòria' el 1998, el Ramon Muntaner per 'Tots els ports es diuen Helena' el mateix any, el premi Crítica Serra d'Or de Literatura Infantil i Juvenil per 'Tots els ports es diuen Helena' l'any 2000, el premi 23 d'Abril per 'Certes mentides' el 2002 i el premi Sant Joan de Caixa Sabadell per 'Les terres promeses' el 2010.

El 2011 va formar part del consell assessor de Convergència i Unió a les eleccions generals espanyoles, una notícia que en el seu moment va causar certa sorpresa perquè sempre s'havia associat Barril amb les tesis socialistes. Des de feia dos mesos estava ingressat a l'Hospital Clínic per problemes hepàtics que finalment no ha pogut superar.