El jutge envia a presó l'autor material del doble crim de Bordils per homicidi i assassinat

El segon detingut surt en llibertat provisional perquè l'imputen només per encobriment

El jutge imputa un delicte d'homicidi i un altre d'assassinat a l'autor material del doble crim de Bordils, a qui ha enviat a presó sense fiança. En la interlocutòria, el jutge considera que hi ha suficients indicis per considerar que Manuel P. L. és el responsable de les dues morts. En el primer cas, la víctima perd la vida després de rebre un tret de la retallada que portaven els lladres. 

Segons el relat del detingut, l'arma es dispara accidentalment durant un forcejament i un dels cartutxos impacta en el pit de la víctima més jove. Aquesta versió, en canvi, genera dubtes al magistrat. "Tot i que del relat dels fets que fan els dos imputats es desprèn que la mort va ser un accident no es pot descartar a priori que es tracti merament d'una versió exculpatòria i, per tant, caldran més proves per aclarir-ho, especialment l'anàlisi balístic", recull la interlocutòria. Per això, el jutge imputa un delicte d'homicidi a Manuel P. L.

Pel que fa a la segona mort, el jutge considera que podria tractar-se d'un assassinat per diversos motius. Manuel P. L. reconeix que va ser ell qui va disparar amb la seva escopeta de cacera fins a tres trets. D'aquests, però, només dos van impactar en el cos de la víctima: un a la zona lumbar i l'altre -mortal de necessitat- al coll, prop de l'orella dreta. 

La interlocutòria ressalta que la víctima anava desarmada i va rebre els trets quan estava d'esquenes i quan ja marxava de la casa. A més, el jutge considera que l'acusat tenia intenció de matar el lladre perquè, després de disparar els dos primers trets, va veure que encara era viu i va tornar a carregar l'escopeta i el va rematar amb un últim tret disparat a menys de quatre metres de distància. 

Por a que els matessin

Els fets es remunten a la nit del dimarts quan els dos acusats estaven al mas Pibernat de Bordils i van escoltar bordar els gossos. Manuel P. L. va agafar l'escopeta i, amb Juan M. T. tot darrera, va anar a veure què passava. Només d'obrir la porta es va trobar de cara dos lladres armats. Un d'ells el va colpejar a la mandíbula i, a partir d'aquí, va començar una baralla entre els quatre homes. Manuel P. L. cultivava marihuana a casa (els mossos van trobar-hi unes 500 plantes) i li havien robat droga al mes de juny. 

Els dos detinguts han corroborat davant del jutge la versió que ja van explicar a la policia. Segons sostenen, durant la baralla l'arma que duien els lladres (una retallada de doble canó) es va disparar accidentalment impactant al pit de l'intrús més jove. A partir d'aquí, els dos homes van escridassar l'altre lladre demanant-li que marxés de la casa. 

Aleshores, els dos homes van escoltar sorolls a fora i van veure ombres. En alguna moment, a més, van sentir com els lladres demanaven ajuda i això els va fer pensar que hi havia més persones a fora armades que anirien a per ells. Per això, mogut per la por, Manuel P. L. va agafar de terra la seva escopeta i va disparar al lladre quan marxava. 

Segons ha explicat en seu judicial, era fosc i va disparar dues vegades sense apuntar. Com que va veure que el lladre continuava dempeus i marxant, es va pensar que no l'havia tocat. Va ser llavors que va tornar a carregar l'arma i, ara sí veient-lo i a consciència, li va disparar adonant-se que l'havia tocat a la zona de la cara. 

Llavors, els dos detinguts han tornat a explicar que es pensaven que els familiars dels morts es venjarien i podien aparèixer en qualsevol moment i van decidir desfer-se dels cadàvers. Els van carregar a la furgoneta i els van tapar amb plàstics, amb la intenció de desfer-se'n. Però van quedar embarrats, van haver de deixar la furgoneta enmig del bosc i van tornar a peu a casa. 

Poques hores després, els mossos van arribar a la casa i van trucar al mòbil a Manuel P. L.. Cap dels dos homes volia sortir a fora de la casa perquè tenien por que fossin familiars de les víctimes que buscaven venjança i han assegurat que es van sentir "alleujats" quan van veure que era la policia. 

El jutge ha deixat en llibertat provisional el segon detingut, Juan M. T., per considerar que no va participar en les morts i només va ajudar el seu amic a intentar desfer-se dels cossos. Per això, li imputa un delicte d'encobriment. El jutge l'obliga a comparèixer al jutjat cada quinze dies com a mesura cautelar.