Estudiants d'Olot amb necessitats especials reparen joguines per aquest Nadal

Els alumnes de l'escola Joan XXIII van arreglar vuitanta articles en la campanya de l'any passat

A l'Escola Joan XXIII d'Olot treballen per donar una segona oportunitat a joguines que podrien acabar en un contenidor però que són reaprofitables. Només cal netejar-les, pentinar-les o posar-les de nou en una caixa amb material reciclat.

Aquesta es la feina que alumnes de 16 a 21 anys fan en un taller del programa Pont on aprenen aquelles aptituds que els faran falta per tenir èxit en el món laboral. La iniciativa compta amb la col·laboració de l'ADAD-L'Encant que és on es recullen i on posteriorment es venen a preus molt econòmics. Fa un any que van començar la campanya Joguina Amiga i el balanç és molt positiu: 80 joguines venudes en la campanya del Nadal passat. Enguany esperen superar-ho.

La Sara Molina és una de les joves que participa al programa Pont de l'Escola Joan XXIII d'Olot. Aquest matí participa en el taller de reparació de joguines. Avui li ha tocat pentinar la cabellera de les nines, l'article que millor sortida té al mercat. Li pregunta a la tutora com ho ha de fer i amb molta paciència desfà els nusos fins a deixar-la en condicions. "M'agrada molt" explica amb un somriure. 


Qui també té molt clar la feina que fan es en Sergi Puertas. "Emboliquem nines, comptem que hi hagi totes les peces del puzle i quan ho portem a Roba Amiga miren que estigui tot bé i es venen allà".


En total hi ha una desena de joves que durant una hora i mitja s'esforçaran per deixar a punt objectes que podrien haver acabat a la brossa. Puzles, jocs de taula, tots aquells articles que les famílies han lliurat de forma voluntària al magatzem que l'ADAD-L'Encant té al carrer Fluvià número 18 d'Olot. Fa uns anys que aquesta entitat ha recollit joguines però l'any passat es va decidir iniciar una campanya, Joguina Amiga, per recuperar-les amb l'ajut dels alumnes del Joan XXIII. "I la veritat és que estem encantats", assegura la responsable de producció d'ADAD-L'Encant, Eva Aixelà. 

L'any passat es van poder vendre una vuitantena de joguines a preus molt econòmics que no superaven els sis euros. I aquest any s'està anant a bon ritme. Ja han recuperat més de 50 joguines i esperen millorar les xifres del primer any. Els tutors del taller expliquen que tenen força material i insisteixen en la necessitat que la gent doni només aquells objectes que saben que es pot recuperar. Segons explica una de les professores, Dolors Espon, "la joguina que mai podem aprofitar és el puzle de peces petites perquè generalment sempre en falta una i l'hem de retirar". Tampoc acaba a la brossa perquè ja li han trobat una altra utilitat. Les peces es reutilitzen en les activitats de plàstica. Els jocs de taula incomplets també es queden a les aules de l'escola. 

Fins i tot han arribat a recollir ulleres graduades, que després porten a una òptica perquè les arreglin. "Tenim un ventall força ampli de jocs infantils", assegura Espon, que anima a aquelles famílies a portar les joguines fins a l'Encant. Aquest any per primer cop han decidit provar de recuperar la bijuteria que els arriba. Encara però es massa aviat per saber si es podrà incorporar aquesta activitat al taller. 


Aprendre les aptituds necessàries per al món laboral

El programa Joguina Amiga té una vessant solidària però també educativa. Els joves aprenen aquelles aptituds que els faran falta per entrar al món laboral amb èxit. Segons explica Espon, "es treballa la responsabilitat, l'acceptació de les normes o la puntualitat". Aquest taller és un dels que es fan a aquesta escola tres dies a la setmana. Si no hi ha un pic de feina que cal abordar amb rapidesa, els alumnes poden oferir-se per participar-hi de forma voluntària. Fins passat Nadal, les joguines seran una prioritat per poder treure al mercat el màxim de material.