Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) vol tenir hotels al nucli històric del municipi. L'alcalde, Ramon Roqué, assegura que el municipi ja ha fet els deures per atraure més turisme, engegat iniciatives com la Ruta del Ferro, el Terra de Comtes i Abats o invertint més de 7 milions d'euros (MEUR) en els darrers anys per reformar la vila vella i rehabilitar espais emblemàtics com el Palau de l'Abadia.
El problema, però, és que el turista no es queda a dormir al municipi perquè hi ha dèficit d'allotjament. "De visites en tenim moltes, però de pernoctacions poques", lamenta Roqué. A Sant Joan de les Abadesses, actualment hi ha tretze cases de turisme rural, un Bed & Breakfast i l'alberg municipal. D'hotels, però, només n'hi ha un: el de Les Planes del Grau, que té 4 estrelles i deu habitacions, i que va obrir portes l'any passat.
Aquest establiment es troba fora del nucli de Sant Joan de les Abadesses. Per això, l'Ajuntament vol incrementar l'oferta actual i impulsar que s'obrin més hotels (d'entre 3 i 4 estelles) en ple nucli històric. Amb aquest objectiu, el consistori s'ha posat en contacte amb el Grup Costa Brava Centre i li ha encarregat fer un projecte per veure quins edificis emblemàtics, que actualment estan en desús, es podrien reconvertir en hotels. I no només això, sinó quines potencialitats tindrien.
El resultat és un estudi que ofereix paquets a mida a aquells inversors que hi puguin estar interessats. Se'ls diu quines finques hi ha (ja se n'ha parlat amb els propietaris), quantes habitacions tindrien si es reconverteixen en hotel, quins serveis poden tenir i quina és la inversió estimada que s'hi ha de fer (incloent tant el preu de compra de l'edifici com la rehabilitació).
El gerent del Grup Costa Brava Centre, Martí Sabrià, explica que la iniciativa és "un cas relativament excepcional" dins el sector, perquè a diferència d'altres llocs (on els inversors han de començar de zero) aquí ja se'ls donen els estudis fets i, fins i tot, se'ls proposa un preprojecte arquitectònic.
Dos hotels i un aparthotel
De moment, s'han identificat ja tres edificis situats a la vila vella que responen a l'objectiu que persegueix l'Ajuntament. Es tracta de Can Blanxart i Can Vilella, situats a la plaça Major, i de Ca la Bonica, en un extrem de la plaça Anselm Clavé. Tenen entre 1.600 i 2.200 metres quadrats. Els dos primers podrien acollir hotels i el tercer, un aparthotel.
Tots tindrien entre 3 o 4 estrelles i un número d'habitacions que aniria de les 24 a les 32. A més de l'allotjament, l'estudi que s'ha redactat també proposa situar un spa a Can Blanxart (aprofitant un antic colomar que hi ha al capdamunt de l'edifici) i muntar restaurants als hotels que promoguin la gastronomia de la zona.
Segons recull el preprojecte, les inversions per engegar els dos hotels i l'aparthotel anirien des dels 1,8 MEUR fins als 3,3. Martí Sabrià explica que es preveu que aquests diners comencessin a tenir retorn a partir del tercer any.
Del paper a la realitat
Allò que falta ara, però, es traslladar a la realitat allò que es recull en paper. Per això, tant l'ajuntament com el Grup Costa Brava Centre buscaran inversors que hi puguin estar interessats. La intenció és que siguin empresaris del Ripollès i la seva àrea d'influència, però l'alcalde assegura que també s'està obert a què els promotors siguin estrangers.
Martí Sabrià destaca que, si tots els projectes quallessin -s'hi pot incorporar també una quarta finca- Sant Joan de les Abadesses incrementaria el seu parc d'allotjament "amb 100 habitacions i unes 200 places, repartides en hotels de 3 i 4 estrelles, que serien totalment viables en un municipi d'aquestes característiques". Per la seva banda, l'alcalde del poble subratlla que el projecte demostra la voluntat municipal de col·laborar "amb la iniciativa privada" i que l'obertura dels hotels incrementaria l'atractiu de Sant Joan de les Abadesses.