Els taxis de Girona, els tercers més cars d'Espanya

Tarragona ocupa la primera posició

Girona ocupa la tercera posició com a ciutat amb les tarifes de taxi més cares de tot l'Estat. Segons un estudi elaborat per Facua-Consumidors en Acció en 45 ciutats espanyoles, entre els cinc municipis més cars hi ha tres capitals catalanes: Tarragona en primera posició, Girona en tercera, i Lleida en cinquena.

Barcelona es troba en dissetena posició. L'informe continua alertant que en trajectes semblants hi ha diferències de fins gairebé el 132% en el preu del taxis segons la ciutat. Les més grans es troben en els trajectes diürns més curts.

Per exemple, a Tarragona la tarifa d'un quilòmetre o carrera mínima diürna és de 4,9 euros, mentre que a les illes Canàries, on hi ha els preus més baixos, aquest trajecte té un cost de 2,3 euros.

L'estudi de Facua detalla els preus segons la distància dels recorreguts, d'un, cinc i quinze quilòmetres, i si es fan en horari diürn, nocturn o en cap de setmana. En aquest sentit, en la primera posició del rànquing de 45 ciutats espanyoles hi ha la ciutat de Tarragona, seguida de Sant Sebastià, Girona, Pamplona i Lleida. Barcelona ocupa el dissetè lloc.

Segons les dades recollides en l'informe, l'augment mitjà que s'ha produït en el darrer any ha estat de l'1,5%. Les ciutats que més han incrementat les seves tarifes en aquests perfils són Conca, amb un 14%, Badajoz i Múrcia.

En contra de tarifes especials per a les nits dels caps de setmana

L'entitat critica que en deu de les 45 ciutats analitzades s'apliquen tarifes especials durant determinats horaris en els caps de setmana, encarint així el servei durant les nit. O bé s'incrementa el preu respecte a la tarifa nocturna o s'inclou una tarifa específica com és el cas de ciutats com Bilbao, Barcelona, Granada, Pamplona i Sevilla.

Facua creu que no hi ha justificació per encarir aquest servei durant els caps de setmana, més enllà d'aplicar la mateixa tarifa que durant les nits dels dies laborables. En aquest sentit, ha advertit als ajuntaments que haurien de garantir que hi hagi un nombre de vehicles suficients per incrementar la demanda en aquests dies "ja que es tracta d'un servei públic i no concedint increments tarifaris al sector".

D'altra banda, l'entitat també s'ha mostrat contrària a què els usuaris paguin suplements pels recorreguts amb destinacions en punts com aeroports o estacions de trens o autobusos. A més, també rebutja l'aplicació de tarifes fixes en els viatges amb origen o destí en aquests llocs, ja que són perjudicials per a bona part dels usuaris. De les ciutats que tenen suplements per als viatges amb origen o destinació a l'aeroport, Barcelona i Badajoz són les que cobren l'import mínim més alt -que s'aplica a les sortides des de l'aeroport-, 20 euros.

Tarifes per quilòmetre

La tarifa mitjana per quilòmetre recorregut és de 0,89 euros en horari diürn i d'1,11 euros en nits i festius, un 24,7% més cara. Les diferències en les tarifes per quilòmetre arriben al 89,8% en la diürna i el 137,3% en la nocturna i festius.

En horari diürn la tarifa per quilòmetre més cara és a Castelló, amb un cost de 1,12 euros; mentre que en horari nocturn, la més cara la trobem a Toledo, on el preu per quilòmetre és d'1,40 euros.

De les ciutats incloses a l'estudi, el preu per quilòmetre s'ha apujat de mitjana un 1,4% en la tarifa de dia i un 1,7% en la nocturna i festius.

D'altra banda, la baixada de bandera costa una mitjana d'1,83 euros de dia i un 33,9% més, 2,45 euros, per la nit o en festius. El preu varia en fins a un 350% en dies laborables i en un 344% per la nit i en festius, segons la ciutat. Per exemple, Tarragona és la ciutat amb el cost de baixada de bandera més car de l'Estat en la tarifa nocturna i de festius, amb 5,33 euros; mentre que a Castelló el seu cost és d'1,20 euros.

Respecte el preu mitjà de la carrera mínima, en horari diürn és de 3,26 euros, i per les nits i en festius de 4,31 euros, un 32,2% més car. El preu més car el trobem a Sant Sebastià amb un cost de 5,33 euros en horari diürn i de 6,18 euros en el nocturn. Entre les més barates hi ha Barcelona, en horari nocturn, amb un cost de 2,10 euros.