Un dels autors del crim a Bordils va disparar per l'esquena a un dels lladres quan ja marxava

La policia creu que un tercer còmplice va alertar els mossos en sentir els trets

Un dels detinguts pel crim a Bordils, Manuel P.L., ha confessat a la policia que va perdre el cap i, amb la seva escopeta, va disparar per darrere un lladre quan ja marxava.

Li va engegar dos trets a l'esquena i el va rematar amb un tercer al cap. Mentrestant, l'altra víctima ja jeia morta a dins la casa, després de rebre un tret accidental al pit durant el forcejament.

Tan bon punt els detinguts van obrir la porta després de sentir fressa a fora, un dels lladres va encanonar Manuel P.L. amb una retallada. Al mas Pibernat s'hi han trobat fins a 500 plantes de marihuana. La policia creu que les víctimes no anaven soles i que un tercer còmplice que els esperava va alertar els mossos en sentir els trets.

Manuel P. té 47 anys i en feia uns tres que havia llogat el mas Pibernat de Bordils. L'home, que tot just havia començat a treballar com a escombriaire fa pocs dies, també és el propietari de la Renault Traffic blanca on van aparèixer els cadàvers.

Manuel P. és aficionat a la cacera, té armes a la casa i, des de feia uns dos anys, cultivava marihuana al mas. Tant a dins de l'habitatge com al cobert adjacent, la policia hi ha trobat unes 500 plantes.

L'altre detingut, Juan M., de 64 anys i veí de Salt (Gironès), feia poques setmanes que vivia al mas Pibernat. Manuel P. el va acollir després que sortís de la presó, on havia complert una pena de 4 anys. El van condemnar perquè, mentre vivia a Salt, va clavar un ganivet de cuina a un lladre que havia entrat a robar a casa seva.

Durant la reconstrucció del crim, els dos homes han explicat una versió que coincideix bastant amb la donada a comissaria, però que també difereix en alguns punts. Segons han relatat, ahir cap a dos quarts de deu de la nit Manuel P. va escoltar sorolls a fora del mas quan se n'anava a dormir. A més, els gossos bordaven. Aleshores, va muntar la seva escopeta de cacera, perquè ja havia patit robatoris de marihuana, i tant ell com Juan M. van obrir la porta per veure què passava.

Va ser aleshores quan es van trobar cara a cara amb els dos lladres. Un dels dos homes va encanonar Manuel P. i li va posar una escopeta retallada a la mandíbula. Segons la versió dels detinguts, immediatament tots quatre van començar a forcejar.

Dispar accidental

Durant la baralla, els dos detinguts expliquen que l'escopeta retallada que duien els intrusos es va disparar accidentalment. Un tret va anar a parar al sostre de la cuina i l'altre al pit del lladre més jove, que tenia 29 anys, i el va matar.

L'enfrontament va continuar entre els tres restants. Durant la trifulga, Manuel P. va arribar a agafar la seva escopeta i va amenaçar l'altre lladre, que cridava demanant ajuda (com si algú més l'esperés a fora). Segons ha explicat Manuel P. a la policia, va ser més o menys llavors quan es va adonar que coneixia l'intrús i li va fer un parell de preguntes per comprovar-ho. Això, segons expliquen els detinguts, va fer que el lladre decidís marxar i sortís de la casa.

Tres trets per l'esquena

Quan el lladre ja se n'anava pel camí, Manuel P. ha confessat que va perdre el cap. Va agafar la seva escopeta de cacera i li va engegar dos trets per l'esquena. Quan el va tenir a terra, el va rematar amb un tercer dispar al cap.

A partir d'aquí, els dos homes han explicat als Mossos d'Esquadra que van entrar en pànic. No només pel què havia passat, sinó perquè havien vist un cotxe vermell marxar del lloc i es pensaven que algú aniria a per ells.

Per això, van decidir desfer-se ràpid dels cadàvers. Els van embolcallar amb plàstics, els van carregar a la furgoneta i van començar a conduir sense rumb fins que es van quedar embarrancats al fang a tocar del riu Ter. No havien recorregut ni dos quilòmetres. Com que no podien moure la furgoneta, la van tancar amb clau i van tornar al mas Pibernat a peu, abandonant els cossos de les víctimes a l'interior.

Trucada anònima

Mentre els dos homes intentaven desfer-se dels cadàvers, una trucada anònima al 112 va alertar la policia del què havia passat. Els Mossos d'Esquadra creuen que qui la va fer seria un tercer lladre, que s'estava esperant a fora amb un cotxe per carregar-hi la marihuana. De fet, l'interlocutor -que parlava espanyol- va donar dades molt precises sobre els fets (com ara que el mas Pibernat és una casa groga, que hi ha animals i que s'havien escoltat cinc trets).

Quan Manuel P. i Juan M. van tornar a l'habitatge, van netejar barroerament l'escena del crim. Poc després, els Mossos d'Esquadra van arribar al lloc amb cotxes no logotipats. Com que els dos homes estaven molt nerviosos i ofuscats amb la idea que algú es venjaria per les dues morts, els agents van haver d'intermediar i fer-los gestos perquè sabessin que eren policies.

A partir d'aquí, els dos homes no es van oposar a ser detinguts i, tant a comissaria com durant la reconstrucció dels fets, s'han mostrat col·laboradors. Demà es farà l'autòpsia a les dues víctimes. Es tracta d'un jove de 29 anys i d'un home de més de 50. En espera de confirmar-se'n la identitat, tots dos serien veïns del barri gironí de Vila-roja i el més gran ja va ser detingut per cometre un robatori amb arma de foc a Santa Coloma de Farners.

Els dos detinguts passaran divendres a disposició judicial. Serà aleshores quan es coneguin les imputacions i si el jutge decideix enviar-los o no a presó.