El Miramar de Llançà (Alt Empordà), del xef català Paco Pérez, amb dues estrelles Michelin, és el millor restaurant de 2014 segons l'Acadèmia Catalana de Gastronomia. Així ho han acordat els acadèmics d'aquesta institució, que han destacat "el seu ampli recorregut" i "els 75 anys d'esforç i dedicació a la cuina".
L'acadèmia també ha valorat els reconeixements obtinguts pel seu xef Paco Pérez, que a les dues estrelles Michelin del Miramar, suma dues més a l'Enoteca de l'Hotel Arts de Barcelona i una al restaurant 5-Cinco de Berlín. El jurat ha destacat que si el restaurant "estigués 50 quilòmetres més al nord, ja tindria la tercera estrella Michelin" gràcies a la seva cuina d'arrels i proximitat.
Després de conèixer la notícia, el xef ha assegurat que "és el millor regal d'aniversari per als 75 anys de Miramar, un reconeixement a la tasca de tots els que hem compartit aquest camí i molt especialment per a la Montse Serra, que sempre ha estat al meu costat". Paco Pérez també ha tingut paraules d'agraïment per a l'Acadèmia, "que ha valorat la nostra trajectòria i l'esforç que fem tots per mantenir aquest alt nivell dia a dia".
L'Acadèmia Catalana de Gastronomia també ha reconegut Antonio Simoes, de La Taverna del Clínic de Barcelona, com a millor cuiner jove 2014 i, a títol pòstum, ha atorgat el premi especial al desaparegut Jean Luc Figueras.
Miramar, 75 anys de bona cuina
La seva cuina d'avantguarda ha convertit l'hotel Miramar de Llançà (Girona) en un lloc de peregrinació per a gourmets contemporanis de tot el planeta. En el que va ser sempre un negoci familiar, Paco Pérez atresora ja dues estrelles Michelin, apostant per una cuina d'arrels i proximitat on la creativitat inunda tots els plats.
Pérez, un dels xefs més premiats del panorama nacional i internacional, és ja un dels màxims exponents de la cuina d'avantguarda. Nascut a Huelva, la seva família es va traslladar a Llançà quan tenia 6 mesos i, als 12 anys, ja va arrencar la seva passió culinària. Es va formar a França amb Michel Guèrard i de tornada a Catalunya es va identificar amb la creativitat de Ferran Adrià a El Bulli, on va fer diverses estades. Més tard es casaria amb Montse Serra, i amb ella afrontaria l'evolució del Miramar, convertint el restaurant tradicional que era en un restaurant gastronòmic d'avantguarda.