El líder de la banda d'assaltants desarticulada al Baix Empordà podria sortir en llibertat

El fiscal s'oposa a l'excarceració

El suposat líder de la banda de lladres especialitzats en assalts violents desarticulada al Baix Empordà el mes de maig podria quedar en llibertat.

El seu advocat, Carles Monguilod, ha demanat que surti de la presó i argumenta que els indicis contra Ali Salim són "poc consistents". Els Mossos d'Esquadra van detenir Salim in fraganti, quan acabava d'entrar en una casa de la urbanització el Masnou de Platja d'Aro.

Monguilod també ha sol·licitat l'excarceració de tres membres més del grup. El fiscal Víctor Pillado s'oposa a la petició. Vol que els imputats continuïn a la presó i ha afirmat que no pot ser casualitat que els detinguts sempre es trobessin prop de les cases robades el dia i l'hora dels fets.

El Jutjat d'instrucció 2 de Sant Feliu de Guíxols va enviar a presó set dels setze integrants de la banda, a qui vinculava amb sis assalts (dos dels quals en grau de temptativa), una conspiració per entrar en una altra casa i dotze robatoris amb força. Després que l'Audiència de Girona en deixés en llibertat dos, són cinc els membres del grup els que continuen a presó.

Ara, el suposat líder de la banda podria sortir en llibertat provisional després que el seu advocat, Carles Monguilod, hagi demanat que l'excarcerin perquè considera que els indicis contra Ali Salim són "poc consistents" o, fins i tot, "dèbils". Monguilod ha argumentat que les proves contra ell són seguiments policials o la localització del seu telèfon als municipis on es van cometre els delictes. "La càrrega de prova és insuficient per mantenir-los a presó", ha afirmat.

Els Mossos d'Esquadra van enxampar Ali Salim 'in fraganti', quan acabava d'entrar a una casa de la urbanització del Masnou de Platja d'Aro. Segons Monguilod, la prova que hi ha es per un delicte d'intent de robatori i, per tant, la pena de presó a la qual s'enfrontaria és insuficient per justificar que el mantinguin entre reixes.

El lletrat també ha demanat la llibertat per a tres membres més de la banda. Un d'ells també atrapat en plena feina, juntament amb Salim. La defensa argumenta que els indicis -de nou situació de telèfons, tenir objectes robats o una quantitat important de diners- no tenen prou pes per atribuir-los tants robatoris. De fet, Monguilod posa en dubte que realment hi hagi indicis que apuntin a que tots els detinguts formin part d'un grup criminal dedicat a robar.

El fiscal, Víctor Pillado, s'ha oposat a la petició del lletrat. L'acusació pública argumenta que no es poden analitzar les proves de forma individual, sinó que s'han de valorar en global. "Desgranat de manera independent pot semblar insuficient però, posat en conjunt, hi ha suficient càrrega de prova per no modificar la situació dels imputats", ha conclòs el fiscal.

Segons la investigació, la banda estava perfectament jerarquitzada i tenia un líder, Ali Salim, que també participava en els assalts.

Segons Pillado, resulta poc creïble i massa casual que cada cop que hi hagués un robatori poguessin situar un o diversos imputats prop del lloc del delicte, ja sigui per seguiments policials, intervencions telefòniques o per ubicació dels telèfons. A més, ha recordat que cap dels imputats ha donat "cap explicació creïble" sobre què feien al lloc dels robatoris ni tampoc per què tenien objectes robats o grans quantitats de diners quan no se'ls hi coneix cap feina.

Després de la vista, la secció quarta de l'Audiència de Girona haurà de resoldre sobre si modifica o no la situació dels imputats, actualment en presó provisional.