El temporal de vent causa tres morts a Catalunya

A banda de les dues víctimes en l'esfondrament de Terrassa, una persona ha mort en accident de trànsit

El temporal de vent que assota Catalunya des d'aquest dilluns a la matinada ha causat tres víctimes mortals. El vent anirà baixant d'intensitat de manera progressiva en les pròximes hores, per bé que Protecció Civil manté el pla Procicat en fase d'Emergència 1.

Pel que fa a les víctimes es tracta d'un home i una dona que han quedat colgats per un mur que s'ha esfondrat a Terrassa i d'una dona que va morir ahir dilluns en accident de trànsit. També cal destacar que el maquinista d'un tren de la línia R3 de Rodalies ha quedat ferit greu quan el comboi ha xocat amb un arbre al Figaró-Montmany. Els Bombers han fet 1.547 serveis relacionats amb l'episodi.

L'home i la dona que han mort aquest dimarts han quedat colgats sota un mur d'una indústria a Terrassa que s'ha ensorrat parcialment degut al fort vent. La víctima de l'accident de trànsit va morir després de caure per un desnivell d'uns deu metres d'alçada amb una autocaravana a l'AP-7 a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp).


Moment en que han trobat un segon cos sota la runa © ACN


Pel que fa al maquinista, el tren de la línia R3 de Rodalies que conduïa ha topat amb un arbre que ha caigut a les vies al Figaró-Montmany (Vallès Oriental). El comboi ha descarrilat i l'home ha resultat ferit greu. Ha estat traslladat pel SEM a l'Hospital de Granollers. L'incident ha obligat a establir un sistema de transport alternatiu perquè el servei ferroviari ha quedat interromput. Ha passat el mateix al tram Sabadell Sud - Manresa de la línia R4. Es recomana utilitzar els serveis de FGC que enllacen Manresa, Terrassa i Sabadell amb Barcelona.

Els Bombers de la Generalitat han atès un total de 1.547 serveis relacionats amb el temporal de vent fins a les cinc de la tarda, la majoria a l'àrea Metropolitana Nord. La majoria de sortides han estat per caiguda d'arbres o per cobertes o sostres mal ancorades, que en algunes ocasions han caigut.

També hi ha hagut afectacions al subministrament elèctric. Cap a les sis de la tarda encara hi havia 34.800 usuaris sense llum, 21.000 dels quals a la zona dels dos vallesos i Maresme, 4.000 a la zona de Bages, Anoia i Berguedà i 9.800 a les comarques de Girona, concentrats especialment a la comarca del Gironès.

El telèfon d'emergències 112 ha atès 1.938 trucades relacionades amb el vent des de la matinada i fins a les 17.00 hores. Gairebé el 55% de les trucades al 112 (1.062) s'han fet des del Vallès Occidental, 294 trucades s'han fet des del Barcelonès i 234 trucades s'han fet des del Vallès Occidental. Gairebé la meitat (863) han estat per arbres o branques caiguts i per cobertes o sostres que estaven mal ancorats i podien caure.
 

(Visualitza el vídeo al web)

 
Vídeo ACN

D'altra banda, els Bombers de Barcelona ha fet 75 sortides per incidències relacionades amb el vent a la ciutat, la majoria per caiguda i afectacions d'arbrat, per tendals i per problemes a les cobertes. Les més destacades han estat a la Fira de Santa Llúcia de l'Avinguda Catedral on el vent ha fet caure tres de les parades de la fira, causant 2 ferits lleus. La fira estarà tancada fins dimecres. Barcelona ha activat el seu pla municipal d'emergències per ventades primer en Alerta, després en Emergència i ara ja han rebaixat de nou a alerta.

Altres municipis que han activat els seus plans municipals en alerta han estat Cerdanyola del Vallès, Caldes de Montbui, Santa Perpètua de la Mogoda, Sant Boi de Llobregat, Sabadell, Polinyà, Viladecavalls, La Garriga, Santa Maria de Palautordera, Castellbell i el Vilar, Sant Cugat del Vallès, Sant Esteve Sesrovires, Sentmenat, Les Franqueses del Vallès, Castelldefels, Cardedeu, Vilafant, Cardona, Castellbisbal (prealerta), Barberà del Vallès, Tremp.

Pel que fa als municipis que han activat el seu pla municipal en fase d'Emergència han estat Bigues i Riells, Castellar del Vallès, Abrera, Terrassa, Sabadell, Lliçà d'Amunt, Vacarisses, Sant Quirze del Vallès, Tordera, Sant Celoni

A les carreteres també hi ha hagut diverses incidències. Cal extremar la prudència a l'hora de circular per l'autovia A-2 entre Cervera i Sant Feliu de Llobregat en ambdós sentits i està tallada la BV-4024 a Guardiola de Berguedà. També tallada per caiguda d'arbres la BV-1243 a Caldes de Montbui. A més, per la caiguda d'arbres a la calçada se circula a través de pas alternatiu a la C-250 a Quart, hi ha un carril de la circulació tallat a la B-224 a Sant Esteve Sesrovires i afectació viària a la GI-550 a Riudarenes.

A més, aquesta tarda també ha estat restringida la C-17 a l'Ametlla del Vallès i la C-58 a Vacarisses, s'ha circulat a través de pas alternatiu a la C-59 a Caldes de Montbui i a la C-243C a Ullastrell, i hi ha hagut un carril de la circulació tallat a la C-58 a Sant Quirze del Vallès en sentit nord.

D'altra banda com a conseqüència de la neu en aquests moments està tallat l'accés al Port de la Bonaigua per la C-28 i a la BV-4031 entre Castellar de n'Hug i la Molina. A més, és obligatori circular amb cadenes o equipaments especials per accedir al Pla de Beret per la C-142b, per la BV-4024 entre Guardiola de Berguedà i Coll de Pal, la C-147 a Esterri d'Àneu, la C-28 a Alt Àneu i Naut Aran i també per la L-500 a Pont de Suert, la L-501 a Vall de Boí, la L-504 a Lladorre i per la L-510 a Alins.