La tramuntana pot arribar demà als 125 km/h

El SMC ha emès un avís per tota la província de Girona

Protecció Civil ha activat l'Alerta del Procicat, d'acord amb les darreres previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que indiquen que a partir d'aquest vespre i, especialment demà, bufarà vent molt fort a tot el territori amb especial intensitat a cotes altes del Pirineu i Prepirineu però també a les cotes mitjanes del país.

Els forts vents de component nord poden superar ratxes de 125 km/h en cotes elevades i mitjanes al llarg del dia de demà. Protecció Civil ha demanat als municipis reforçar l'ancoratge del mobiliari urbà i la decoració nadalenca i recomana limitar els desplaçaments a les zones on el vent bufi més fort.

Segons la previsió de l'SMC, es preveuen forts vents de component nord a partir d'aquest migdia que podrien provocar ratxes màximes superiors a 90 km/h, al Pirineu, Prepirineu i a partir de la tarda s'incrementaria en intensitat afectant també al terç sud del país i l'Empordà.

La previsió indica que la intensitat anirà creixent a partir del vespre i el fenomen serà especialment intens i extens durant tot el dia de demà des de primeres hores del matí i fins al vespre, sobretot a la part central del dia, quan es preveu que es puguin superar les ratxes de 125 km/h en cotes elevades del Pirineu, Prepirineu i podent arribar a aquests valors també a cotes mitjanes - altes del prelitoral i de la Catalunya Central.

A la resta del territori, inclòs tot el litoral i l'àrea metropolitana de Barcelona, i amb l'excepció de les comarques de Lleida (Segrià, Garrigues, Pla de l'Urgell i l'Urgell), es preveu que es puguin superar els 90 km/h a cotes mitjanes (a l'entorn dels 700 m).


L'episodi tindrà una afectació extensa i generalitzada a la pràctica totalitat del país, segons la previsió, i amb molta intensitat al Pirineu i Pre-Pirineu, a la zona del Montseny i altres serralades del territori. També es deixarà notar amb intensitat als punts més elevats de l'àrea metropolitana de Barcelona podent-se superar amb facilitat cops de vent de 60 - 70 km/h a zones urbanes de tot el litoral i prelitoral.

El vent bufarà de component nord i es preveu que les ratxes més fortes s'assoleixin a les cotes més elevades on es podrà produir el fenomen del torb per la neu que pot caure.

Protecció Civil de la Generalitat ha comunicat als municipis que cal que reforcin la seguretat dels esdeveniments públics a l'aire lliure i condicionar-los a que es puguin realitzar de forma segura respecte la possible afectació pel vent en cada moment, així com tancar les zones de jardins o parcs urbans que puguin representar un risc per ventades, caiguda d'arbres o branques.

S'ha demanat també que es reforci l'ancoratge del mobiliari urbà que es pugui desprendre amb el vent i en especial de la decoració nadalenca a l'exterior i qualsevol element penjat o en alçada.

També cal recollir tendals, i elements inestables a terrasses i balcons, especialment la decoració nadalenca, que pot precipitar-se i limitar els desplaçaments a les zones on bufi més fort i condicionar-los sempre a les condicions meteorològiques.

A més, Protecció Civil recomana posposar travesses de muntanya o activitats en cotes mitjanes o altes; reforçar la seguretat en les activitats i treballs en alçada; i evitar situar-se a prop d'elements inestables o que puguin caure (murs, tancaments, bastides que es moguin o altres similars) durant la major afectació del vent.