Primer rebrot des de la crisi en les vendes d'avets de Nadal

Les exportacions a països com França o Anglaterra s'estabilitzaran amb un increment del 10%

Més avets per al mercat espanyol. Aquesta és la sensació que tenen els Cultivadors d'Arbres de Nadal Associats de Catalunya (CANAC) que preveuen vendre un 20% més en comparació amb la temporada passada, l'increment de vendes a l'Estat més importat des de l'inici de la crisi econòmica.

Des del sector assenyalen que aquest canvi és degut a la incipient recuperació econòmica i al fet que els consumidors han deixat d'apostar pel plàstic i tenen una millor percepció dels arbres ecològics. Madrid i Barcelona són els principals mercats que concentren el 55% de les vendes. D'altra banda, preveuen una estabilització de les exportacions a països estrangers que s'incrementaran un 10%, el mateix que l'any passat.

El Montseny-Guilleries s'ha consolidat com el primer productor d'avets de Nadal del sud d'Europa. Un de cada dos arbres es destina a l'exportació, principalment a França i el Regne Unit. Així ho recullen les dades dels Cultivadors d'Arbres de Nadal Associats de Catalunya (CANAC). Els 35 productors que s'agrupen sota l'entitat (la gran majoria, a l'àrea del Montseny-Guilleries) distribueixen ja el 90% dels avets que es venen a la península.

Amb l'arribada de la crisi, el sector va registrar una davallada "dràstica" de les vendes al mercat espanyol i els productors van decidir apostar pel mercat exterior. Tot i això, enguany, és la primera temporada que l'associació preveu un increment de vendes al mercat espanyol. En concret, tot i que es tracta de dades provisionals perquè encara falta vendre entre el 30 i 40% del total, des del CANAC calculen que incrementaran un 20% les vendes d'avets a Espanya en comparació amb l'any passat.

El president del CANAC, Albert Gallifa, considera que això és degut a la recuperació econòmica i al canvi de tendència dels consumidors que comencen a preferir els productes naturals com els avets ecològics. "Mica en mica els consumidors van entenent que els avets de Nadal naturals són productes respectuosos amb el medi ambient, reciclables i reutilitzables", subratlla Gallifa.

En concret, Madrid i Barcelona són els mercats principals a l'estat espanyol ja que concentren el 55% de les vendes. El 45% restant es divideix entre les diverses comunitats autònomes. "Encara no hem assolit els nivells de vendes pre-crisi però estem en el bon camí", assenyala al president. Enguany, de tota la producció el 50% es destinarà al mercat espanyol i un altre 50% a països estrangers.

Tal i com porta succeint els darrers anys, França i el Regne Unit són els principals clients tot i que, cada cop, s'exporta més a estats com Portugal, Alemanya, Itàlia o Suïssa. "La nostra marca cada cop és mes coneguda a fora i a Europa ja veuen normal l'arribada d'avets provinents del sud", puntualitza. En termes globals, la previsió és que enguany les exportacions d'avets s'estabilitzin - havien crescut exponencialment els darrers anys- augmentant un 10%, la mateixa xifra que la darrera temporada. Cal tenir en compte que França i el Regne Unit sols, són mercats molt potents, que consumeixen 5 milions i 8 milions d'avets cada temporada, respectivament.

100% ecològics

Tots els avets que cultiva CANAC duen una etiqueta que confirma que es tracta d'arbres procedents de vivers i 100% ecològics. A Catalunya, bàsicament, es cultiven les espècies 'abies nordmanniana' -la més venuda-; 'abies pinsapo'; 'picea excelsa' i l''abies masjoanis'. Aquesta última és una espècie autòctona de les Guilleries.

En aquesta línia, Gallifa ha aprofitat l'avinentesa per recordar que l'avet de Nadal és un producte que compleix amb "les tres R", perquè és "reciclable, reutilitzable i renovable". Així, per exemple, una vegada finalitza la campanya nadalenca, els arbres cultivats mitjançant processos agrícoles respectuosos amb el medi són reciclats i transformats en adob natural.