Una celebració entre amics que va acabar en desastre

Un ferit greu i sis lleus en una explosió en un habitatge a Llagostera

Una explosió aquest dissabte al vespre en un habitatge de Llagostera (Gironès) ha provocat un ferit greu i sis de lleus. Segons informen els Bombers de la Generalitat, el ferit més greu ha patit cremades de segon i tercer grau i ha estat evacuat pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona.

Cinc persones més han ateses al Josep Trueta de Girona i una a l'Hospital Santa Caterina de Salt. Arran de la deflagració ha caigut part de la façana de l'immoble i s'han vist afectats també alguns envans de l'habitatge. Protecció Civil ha activat en fase de Prealerta el Procicat.

L'avís s'ha donat cinc minuts abans de les deu de la nit i fins el lloc del sinistre, un habitatge del carrer Sant Antoni, 3, s'han desplaçat dotze dotacions dels Bombers de la Generalitat -sis camions, cinc vehicles lleugers de suport, coordinació i comandament i l'autoescala-, dotacions de la Policia Local, Mossos d'Esquadra així com tres ambulàncies dels Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), per atendre i traslladar els ferits.

També ha estat present el cap dels Bombers a Girona, Enric Cano. El balanç de l'accident és d'un ferit greu i sis de lleus, entre les quals estarien una persona que hauria estat rescatada pels Bombers en quedar atrapada entre la runa, segons apunta aquest cos.

Protecció Civil ha posat el pla PROCICAT en fase de Prealerta i ha contactat amb el tècnic d'indústria de la Direcció General de Seguretat Energia i Mines de la Generalitat així com operaris de Gas Natural, l'elèctrica Endesa i l'alcalde del municipi, Fermí Santamaria, qui ha explicat que la deflagració ha afectat la paret que dóna al carrer i on hi havia ubicada una xemeneia. Les persones desallotjades han anat a cases de familiars per passar la nit.

De celebració a desastre

Tot i que les causes de l'explosió encara estan per determinar, en el moment dels fets s'estava rostint en aquesta xemeneia carn a la brasa. Alguns indicis apunten a una antiga caldera per escalfar l'aigua com a punt d'ignició. Segons ha pogut saber aquest diari, en el moment dels fets estaven reunits un grup d'amics que estaven celebrant que un d'ells havia aconseguit llogar l'habitatge sinistrat.

(Visualitza el vídeo al web)

 
Vídeo ACN
 
Es dóna el cas que es tracta del ferit més greu, un home de 40 anys que presenta cremades de segon i tercer grau. L'alcalde de Llagostera, Fermí Santamaria, ha explicat que tots els afectats eren "amics de tota la vida" del poble. En concret, formaven part de la colla del Bell-Matí de la vila. 

"Podem descartar que es tracti d'acumulació de gas, tot apuntaria a què l'habitatge disposava de calefacció amb aigua calenta que la van anul·lar per posar gas natural. Sembla que hi hauria una acumulació d'aigua a la zona de la llar de foc que s'ha anat escalfant i com que no tenia cap vàlvula de sortida ha esclatat", ha explicat el batlle. Santamaria ha comentat la majoria de les víctimes eren matrimonis i veïns de la vila d'uns 40 i 50 anys, un dels quals tenia una criatura que ha resultat gairebé il·lesa. Els sis afectats han estat traslladats a l'Hospital Santa Caterina de Salt i el Josep Trueta de Girona.

L'explosió ha causat un gran impacte entre els veïns de la vila, alguns dels quals s'han acostat fins al carrer Sant Antoni, situat al centre del municipi. I és que al bell mig del carrer s'hi podia veure la llar de foc, vidres de les finestres, totxanes, brases que havien estat a l'interior de la llar i, fins i tot, restes de la carn com pollastre que les víctimes estaven cuinant.

Fins al lloc dels fets s'ha desplaçat diversos tècnics i arquitectes que han inspeccionat tot l'habitatge. En principi no hi ha danys estructurals. Aquest és el segon cop en menys d'un mes que Llagostera centre el focus de l'actualitat per incidents relacionats amb explosions o incendis. El passat 24 de novembre un altre home va resultar ferit greu amb cremades de segon i tercer grau en explotar una bombona de butà al número 2 del carrer Hortènsia. "Nosaltres solem dir que a Llagostera quan passa una cosa no passa sola, com en el cas de les nevades després vam tenir problemes amb els incendis", ha conclòs l'alcalde.

Actualització: Continua estable amb cremades al 45% del cos la víctima de l'explosió a Llagostera

  • El llogater, el més ferit
  • Ballesta confirma els danys estructurals
  • "Una celebració d'amics"