Les obres de la primera fase del projecte de reforma i ampliació de la Casa de les Vídues de Llagostera, al Gironès, arrencaran un cop passades les festes de Nadal, a principis de gener del 2015. Aquest és el calendari amb el qual treballa el consistori. Els treballs duraran quatre mesos i permetran construir un nou nucli de comunicacions, és a dir, crear una nova escala i un ascensor perquè l'edifici sigui accessible. De moment, no hi ha data prevista per a l'execució de la segona i tercera fase del projecte que permetria rehabilitar tot l'edifici en conjunt.
La Casa de les Vídues està catalogada com a BCIN i protegida pel Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic (PEPPA). El passat 24 abril, l'Ajuntament de Llagostera va aprovar definitivament el projecte de reforma i ampliació de la Casa de les Vídues, situada a la Plaça de la Llibertat del poble i que fa cantonada amb el carrer Sant Antoni. L'edifici està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) i protegit pel Pla Especial de Protecció de Patrimoni Arquitectònic (PEPPA). Actualment encara és la seu de l'Escola de Belles Arts del poble i, fins fa poc anys, a les dues primeres plantes s'hi ubicava la biblioteca municipal.
El projecte de restauració d'aquest equipament ha estat redactat per l'arquitecte municipal Carles Soler i es divideix en tres fases. La idea és que les instal·lacions puguin acollir un centre d'art - vinculat a la Escola de Belles Arts- una sala d'exposicions i l'espai jove de la vila, que ha de ser el punt de trobada i centre dinamitzador de la gent jove de Llagostera.
Entre el 1975 i el 1982 es va portar a terme una primera rehabilitació de l'edifici que, en un passat, havia estat en ruïnes. "Va ser una reforma molt important però des del 1982 no s'ha fet res més", explica Soler. El projecte actual disposa de l'informe favorable de la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de Girona i, la primera fase dels treballs, està finançada gràcies al Pla de Barris del qual disposa el nucli antic de Llagostera.
En concret, està previst que aquests primers treballs arrenquin després de les Festes de Nadal, a principis de gener del 2015. Tal i com ha explicat Soler, l'execució de les obres s'han dividit en tres parts. La primera d'elles correspon a l'ampliació de l'edifici amb la creació del nou nucli de comunicacions, és a dir, la construcció d'una nova escala i un ascensor- que estarà per fora de les instal·lacions, desvinculat de la casa- perquè l'espai sigui més accessible. Des del consistori subratllen que la idea de l'arquitecte permetrà solucionar els problemes d'accés i que l'ascensor es farà en una porció de terreny adjacent a l'edifici - sense edificar- que el consistori va comprar ara fa poc més d'un any i mig. "El preu d'aquest solar va ser insignificant si es pensa en el que es guanyarà i com millorarà tot l'espai. A més, les obres no afectaran les cases del voltant com tampoc l'antic propietari del solar", assegura l'arquitecte municipal.
Reconstruir i distribuir
D'aquesta manera, l'accés a les instal·lacions es farà des del carrer Sant Antoni. "La dificultat màxima que vam tenir a l'hora d'idear el projecte de remodelació va ser resoldre el tema de l'accessibilitat", assenyala Soler. "Actualment l'edifici funciona amb una escala interior adaptada que va variant de situació segons la planta on et trobis, un fet que provoca que els espais quedin bastant triturats", afegeix. Soler subratlla que no era possible encabir l'ascensor al bell mig de l'edifici. "Era molt complicat i provocaria que els espais quedessin encara més trencats i petits. No milloraria la distribució de les instal·lacions", subratlla.
Per això, quan va sorgir la possibilitat d'adquirir el terreny annex, el consistori no s'ho va pensar dos cops. "Col·locant la nova escala i l'ascensor a fora tot va ser molt més senzill", afegeix. Tot i això, les obres de rehabilitació integral de l'espai interior existent i dels dos locals vinculats a la casa hauran d'esperar. Es tracta de dos locals situats a la planta baixa de l'edifici de Can Roure que també està protegit pel PEPPA i que es troben a l'altra banda del carrer Sant Antoni. La voluntat es destinar-los com a sales d'exposicions tot i que encara no està del tot definit.
A més, de moment, encara no hi ha data prevista per a l'execució d'aquesta segona i tercera fase del projecte tot i que, des del consistori, asseguren que realitzar la primera tongada ja suposarà una "millora molt important" perquè permetrà reordenar les zones i disposar d'un itinerari accessible a totes les plantes.
"De moment no se sap quan podran continuar les obres per acabar tot el projecte. No està previst que es facin durant el 2015 però esperem que el 2016 ja siguin una realitat", comenta Soler. El pressupost total del projecte és de 412.419 euros sense IVA. D'aquest total, 122.154 corresponen a la primera fase dels treballs, 240.990 a la segona i 49.275 a la tercera.
En concret, el passat 18 de novembre del 2014 es van adjudicar les obres corresponents a la primera fase dels treballs per un import de 116.767 euros, IVA inclòs. Les obres s'inclouen en el conjunt de treballs que el consistori està portant a terme des de fa anys per restaurar el nucli antic de Llagostera. Fins ara ja s'han pintat les façanes de gran part dels habitatges d'aquest espai, es va restaurar la muralla del poble, rehabilitar l'espai de Can Caciques i, últimament, la torre de la presó s'ha convertit en un mirador únic de la vila i les Gavarres. "Està previst que es realitzin millores en diversos carrers que permetran accentuar les característiques i virtuts de la vila i l'equip de govern té sobre la taula un seguit d'idees que està intentant posar en pràctica però cal anar desenvolupant-les", conclou Soler.