El focus de legionel·losi del psiquiàtric de Salt prové de les dutxes

Salut ordena fer un tractament de xoc a la instal·lació d'aigua calenta

El focus de legionel·la que ha afectat a un intern del psiquiàtric de Salt al parc hospitalari Martí i Julià s'ha localitzat a les dutxes comunitàries segons ha avançat "El Punt Avui".

El següent pas a prendre per part dels tècnics de l'Agència de Salut Pública de Girona és un tractament de xoc a les conduccions d'aigua calenta del centre. Segons sembla, aquesta nit se li ha aplicat.

Els fets

Divendres passat, un intern de 40 anys de l'edifici Els Til·lers va començar a tenir símptomes compatibles amb una infecció per legionel·la. Actualment, l'home, que té 40 anys, està ingressat a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l'hospital Trueta de Girona amb un quadre pneumònic estable i amb pronòstic reservat. Les proves han corroborat que ha emmalaltit per estar exposat al bacteri.


El director regional de l'Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona, Lluís Picart, ha explicat que, en aquest cas, es tracta d'una persona que està interna en un centre i, per tant, l'origen de la infecció ha d'estar relacionat amb l'edifici. "La investigació epidemiològica apunta que la hipòtesi més plausible és que sigui la dutxa o un altre punt de sortida del circuit d'aigua calenta sanitària", ha detallat Picart.

Tècnics de l'Agència de Salut Pública s'han desplaçat fins al centre per prendre mostres que permetin determinar quin és l'origen del focus. Un cop fet això, han ordenat un pla de xoc per eliminar el bacteri que consisteix en sotmetre la instal·lació del circuit d'aigua a temperatures molt elevades i hiperclorar-lo. "El procés triga unes quantes hores i normalment es fa de nit per no alterar la rutina del centre", ha explicat el director. El pla de xoc s'ha ordenat aquest dijous i segurament es farà aquesta mateixa nit.

Lluís Picart ha explicat que al llarg d'aquests sis dies cap altre intern, pacient o treballador ha mostrat cap símptoma d'infecció. "Fins al moment és un cas aïllat i creiem que ho acabarà essent", ha afirmat Picart que exposa que, passats aquests dies, les probabilitats de brot són cada cop més reduïdes.

Amb tot, caldrà esperar uns deu dies per tenir els resultats de laboratori que indiquin si realment el focus de legionel·la és la dutxa o alguna altra aixeta per on es generi vapor que l'intern hagi pogut inhalar. A més, segons marca l'Organització Mundial de la Salut (OMS), s'ha de deixar un marge de 28 dies des de l'aparició dels símptomes per assegurar al 100% que no hi haurà cap nou cas.

Autocontrols ben fets

El director de l'Agència de Salut Pública ha explicat que han comprovat que el centre Els Til·lers, dins el complex hospitalari de Salt, compleix amb els protocols d'autocontrols i tractaments periòdics per prevenir l'aparició de la legionel·la.

"Hem revista el circuit i les canonades, per veure si hi ha algun punt on la legionel·la hagués pogut superar el controls", ha detallat Picart que concreta que, a vegades, sobretot en instal·lacions velles, hi ha "algun ramal cec" que resta efectivitat als tractament de desinfecció habituals. El darrer control al centre va ser el mes de setembre i, segons Picart, el pròxim no tocava fins el mes vinent.

Picart ha detallat que en el 80% de casos de legionel·losi l'origen és un circuit tancat d'aigua calenta, també en l'àmbit domèstic. A les comarques gironines hi va haver al llarg del 2013 una trentena de casos, la majoria aïllats.