Figueres presenta un pressupost de 51 milions d'euros per al 2015

Es registra un increment de la despesa social del 10%

El pressupost de l'Ajuntament de Figueres per al 2015 serà de poc més de 51 milions d'euros i destaca, segons l'alcaldessa del municipi, Marta Felip, per un increment de la despesa social i de les inversions.

Així, la despesa social per al 2015 serà de 2,7 milions d'euros, un 10% més que a l'exercici anterior quan ja va créixer un 21% en relació al 2013. Pel que fa a les inversions, es destinaran 1,8 milions d'euros amb despesa corrent degut a la impossibilitat del consistori de demanar préstecs. Del total de partides, la que més creix, un 31%, és la destinada a urbanisme i medi ambient i la que menys, cau un 7%, la de compres, gràcies a la central de compres creada per l'actual govern municipal. Encara cenyits al compliment de l'estabilitat pressupostària i el dèficit zero, els comptes de Figueres per a l'any vinent permetran al govern municipal complir pràcticament al 100% el seu programa d'acció municipal.

Així ho ha destacat l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, que els ha definit com uns pressupostos "centrats en les persones" i en les inversions que consideren prioritàries. Així, la despesa social puja un 10% i les inversions fregaran els 2 milions d'euros.

Pel que fa a les despeses, el primer tinent d'alcalde i regidor d'Hisenda, Manel Toro, ha destacat que la despesa de personal es manté en el mateix nivell que l'any passat, mentre que la de bens i serveis creix un 4%. També creix, en un 9%, la despesa en transferències corrents . Com a novetat, en els comptes de l'any vinent s'hi inclou una dotació de 25.000 euros per al fons de contingència.

Dels 1,8 milions d'euros destinats a inversions, el 53%, més de 900.000 euros, es destinarà a infraestructures, com ara l'asfaltatge de carrers, la millora de la senyalització o les millores en el clavegueram. Un 29% es destinarà a l'àmbit social. Amb els 550.000 euros consignats, s'han comprat dos pisos, un al carrer Rentadors i l'altre a carrer Sant Pau destinats a entitats socials com la Fundació Altem. La resta, es destinarà a la millora de la gestió (11%) i la seguretat ciutadana (7%).

Segons ha explicat l'alcaldessa, Marta Felip, l'esforç que s'ha fet per incrementar la dotació de la despesa social ve donat "per la força dels fets" i per l'increment de les emergències socials a la ciutat. Així, es destinaran 2,7 milions d'euros, un 10% més que l'any anterior. Manel Toro ha explicat que aquest increment ha estat possible per la reducció del 7% que s'ha fet a la partida de compres de bens i serveis gràcies a la central de compres.

A banda de la despesa social, la que més creix en vista el 2015 és la destinada a urbanisme i medi ambient, que creix un 30% fins assolir els 2,6 milions d'euros. També ho fan la destinada als esports, un 9%, educació i joventut, un 5%, i cultura, un 3%.

Malgrat que l'increment respecte l'any passat serà només de l'1%, Manel Toro ha destacat que un exercici més es prioritzarà la promoció econòmica amb un total d'1,6 milions d'euros destinats al desenvolupament empresarial el foment del treball, el turisme o la celebració de fires i mercats.

Per últim, i pel que fa als ingressos, el 45%, uns 23 milions, correspon a impostos directes, amb un increment del 10% de l'IBI, el 24%, poc més de 12 milions d0euros, a les transferències corrents, és a dir, el que rep l'ajuntament de l'Estat i altres administracions, i el 30%, uns 15 milions d'euros, de taxes i altres ingressos.