Oskaras Korsunovas busca l'essència de Txékhov a l'espectacle 'La Gavina'

El muntatge es podrà veure aquest divendres a El Canal en el marc del Temporada Alta

El director lituà Oskaras Korsunovas torna al Temporada Alta per quart any consecutiu amb 'La Gavina' després de 'Miranda' (2011), 'Hamlet' (2012) i 'Els baixos fons' (2013). El muntatge, que es veurà en sessió única aquest divendres a El Canal, busca l'essència de l'autor Anton Txékhov tractant temes com la passió, la gelosia, l'odi i l'amor, que estan molt presents en Txékhov.

En declaracions d'aquest matí, Oskaras Korsunovas ha explicat que 'la seva companyia no intenta apropar-se a Txékhov, sinó al revés, a partir de Txékhov s'apropen a ells mateixos. "Per nosaltres és una eina per entendre'ns a nosaltres mateixos i la nostra època", ha afirmat. 'La Gavina' és un espectacle que ha permès a Korsunovas seguir explorant sobre el teatre, l'actor i l'espectador contemporani, una cerca que ja va iniciar amb 'Hamlet' i 'Els baixos fons'. L'espectacle és la tercera part del tríptic.

Korsunovas ha remarcat que Txékhov era "un metge en la seva vida real i com a dramaturg talla l'ànima de la persona sense cap pietat i parla sobre totes les coses sense escrúpols i opera obertament". Segons ha apuntat, "quan es tractava la seva obra s'embolicava en cotó, però en no hi ha res a tapar perquè tracta coses molt crues de la realitat'.

A 'La Gavina', Korsunovas crea la impressió que el públic està inclòs en la història, buscant així, la seva implicació en el procés creatiu de l'obra. 'Nosaltres quan interpretem no intentem posar barreres entre l'espectador i els actors i ens apropem el màxim a ell", ha recalcat. Amb una posada en escena senzilla i decadent, 'La Gavina', com ha explicat el seu director, és "en un habitació petita i no hi ha ni escenari ni cap diferencia entre l'espectador i l'actor", ha reiterat.

Preguntat per què creu que sentirà el públic amb l'espectacle 'La Gavina', ha assenyalat que "el teatre no pot deixar cap llegat, però durant l'actuació poden passar moltes coses i és una forma de compartir. Compartir aquesta humanitat i les seves coses essencials", ha afegit.

Un espectacle premiat

'La Gavina 'va obtenir dos premis Golden Cross: Martynas Nedzinskas (Treplev) va ser guardonat com a millor actor i Nele Savicenko (Irina Arkadina), com a millor actriu. A més, la producció de Koršunovas va obtenir el primer premi a la 36ª edició del Festival de Teatre de Primavera de Lituània. En el seu debut internacional al festival Kontakt de Torun (Polònia), el muntatge va obtenir cinc premis: tercer premi del festival, premi al millor director per a Oskaras Korsunovas, premi al millor artista novell per a Martynas Nedzinskas (Treplev), premi a la millor actriu per a Rasa Samuolytė (Masha) i premi de la premsa.

Aquest és el quart any consecutiu que Korsunovas presenta el seu espectacle al Temporada Alta. El director lituà ha manifestat que "és agradable tornar" al festival i ha indicat que tenen la impressió de tenir un espectador que ja els coneix i saben qui són i espera d'ells noves recerques teatrals. Així mateix, ha apuntat que a Girona agafen "una mica d'escalfor davant l'hivern cru de Lituània".