La Reserva Africana de Sigean estudia traslladar-se a Catalunya

La direcció està farta de patir inundacions

Les pluges que han afectat el sud de França el passat cap de setmana han deixat un "panorama de desolació" a la reserva Africana de Sigean, situada a la regió de l'Aude, a tocar de la Catalunya del Nord. Des de la direcció del parc lamenten que aquest episodi, que ha negat tres quartes parts del parc, no ha estat un fet aïllat perquè en els darrers 15 anys han patit ja vuit inundacions sense que el govern regional "hagi ofert cap solució".

Segons han explicat fons de la direcció del parc, després de la primera gran inundació l'any 1999, la reconstrucció del dic de contenció per frenar les aigües del riu La Berre "no es va fer com calia", el que ha fet que després de cada episodi de fortes pluges el parc hagi quedat, en major o menor mesura, inundat.

En aquesta inundació, que ha afectat pràcticament tota la reserva, han perdut la vida nombrosos animals, entre ells dues femelles de cocodrils de l'Àfrica Oriental en perill d'extinció, i s'han fet malbé nombroses instal·lacions. De fet, tot i que aquest dimecres el parc ha reobert les portes al públic, l'accés a la reserva en cotxe no és possible pel mal estat dels seus camins i algunes instal·lacions, com les dels lleons, continuen tancades.

És per això, i davant "la manca de resposta de les administracions" que la direcció del parc està estudiant la possibilitat de traslladar les seves instal·lacions a Catalunya, amb qui mantenen "molt bones relacions" i de qui reben un significatiu gruix dels seus 330.000 visitants anuals. "Si no es fa res ràpidament per protegir la reserva, els seus animals i el seu personal de les repetides inundacions, és molt factible el seu tancament o la seva deslocalització", alerten.

Malgrat que la possibilitat de traslladar-se a Catalunya és una opció que contemplen "seriosament", la direcció assegura que encara és d'hora per abordar-ne els detalls perquè l'operació, més enllà de trobar una localització adient, és molt complicada pel que fa al trasllat dels animals, per exemple.

Des de la reserva, destaquen el seu paper dinamitzador de l'economia local i el paper fonamental que juguen en la preservació d'espècies en perill d'extinció. És en aquest sentit que no entenen "la passivitat de les autoritats" a l'hora d'oferir-los solucions.