La Generalitat invertirà 50,3 MEUR el 2015 a les comarques gironines

Destaquen partides per a cinc escoles de nova construcció i dos CAP a Figueres i Castell-Platja d'Aro

La Generalitat invertirà l'any vinent 50.305.210,38 euros a les comarques gironines. Entre les principals partides, destaquen inversions per a la construcció de cinc escoles i dos Centres d'Atenció Primària (CAP) a Figueres i Castell-Platja d'Aro.

Concretament, es tracta de les escoles Montserrat Vayreda de Roses (Alt Empordà), La Sínia a Calonge (Baix Empordà), l'escola Pirineu de Campdevànol (Ripollès), Sa Forcanera de Blanes i la Benaula de Caldes, ambdues a la Selva. També destaca la inversió d'1 MEUR a la terminal intermodal del Far de Vilamalla i una partida de 88.000 euros per a adequar les noves dependències de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos d'Esquadra a Girona.

La inversió a les comarques gironines suposa el 5,3% del total. El gran gruix es queda a l'àmbit metropolità i la capital, Barcelona, que sumen el 76,4% de la inversió.

Per comarques, la que s'endú una inversió més elevada és la Selva, amb 12.542.717 euros. Després se situa el Baix Empordà, amb una inversió de 11.695.748 euros, seguida de l'Alt Empordà amb 9.502.224 euros. Per sobre dels 7 MEUR hi ha dues comarques: el Gironès (amb 7.529.087 euros) i el Ripollès (amb 7.145.879 euros). Les comarques que l'any vinent rebran les inversions més modestes són el Pla de l'Estany amb 1.173.623 euros i la Garrotxa amb 715.930 euros.

Les inversions més importants a la demarcació són per tres àmbits: ensenyament, infraestructures i salut. Així, el Govern destina les partides més quantioses del 2015 per a cinc escoles de nova construcció, dos CAP i un consultori mèdic i, també, per arranjar i construir carreteres.

A la Selva, la Generalitat preveu una partida de 2,01 MEUR per a la nova construcció de l'escola Sa Forcanera de Blanes i 3,33 MEUR a les obres del nou col·legi la Benaula de Caldes de Malavella. En aquesta comarca, també destaca la partida de 857.083 euros per construir una rotonda a la C-25 a Riudellots de la Selva.

Al Baix Empordà destinen 3,97 milions a la nova construcció de l'escola la Sínia de Calonge i 1,69 MEUR per a la construcció d'un CAP a Platja d'Aro. La resta de partides importants són per a Palamós, on reserven 300.000 euros per als serveis del Punt d'Inspecció Fronterera (PIF) i espai marítim Schengen -pendent del vistiplau del Ministeri d'Interior- del Port i 1,66 MEUR per l'adquisició de terrenys de la Platja de Castell i de terrenys del paratge de Mas Canyet. Finalment, a l'Estartit destinen 1,23 milions per a la construcció del consultori local.

La construcció de l'escola Montserrat Vayreda de Roses és la inversió més elevada prevista a la comarca de l'Alt Empordà. Segons la proposta de pressupostos, el Govern hi destinarà 3,76 MEUR. La construcció del reivindicat CAP de l'antiga sitja de Figueres té una partida de 642.952 euros. Finalment, en relació a infraestructures hi ha 1 MEUR per a la terminal intermodal del Far-Vilamalla i 123.142,5 euros per al desdoblament del tram pendent de la carretera C-260 a Vilatenim fins a l'enllaç amb l'N-II.

A la comarca del Gironès, destaca en matèria d'infraestructures la millora del ferm de la travessera de la carretera C-65 al terme municipal de Llagostera. Les obres ja estan licitades i la partida és d'un import de 2,7 MEUR. Una altra partida important és la de 400.000 euros per a la rehabilitació de la residència d'infància i adolescència del Puig d'en Roca, a la ciutat de Girona.

Encara a la capital, la Generalitat destina 88.766 euros a la rehabilitació de l'antic institut Gaudí, on s'hi ha de traslladar l'ARRO dels Mossos d'Esquadra. L'edifici està al costat de l'actual comissaria de Trànsit i suposaria que la unitat abandonés les instal·lacions de la carretera Barcelona. En l'àmbit de la Salut, el pressupost preveu 299.067 euros per a l'adquisició del tercer accelerador de radioteràpia a l'ICO Girona.

Al Ripollès, la major partida (3,26 MEUR) és per a la construcció de l'escola Pirineu de Campdevànol. Al Pla de l'Estany, una de les inversions més importants (31.726 euros) és per a l'estació depuradora d'aigües residuals de Melianta i, finalment, a la Garrotxa preveuen destinar 466.131 euros per a operacions de conservació semi-integral d'obra civil, senyalització vertical i barreres de seguretat al parc de Bianya.