El pressupost de Salt per al 2015 inclou una partida per a inversions

L'alcalde Jaume Torramadé assegura que és el primer exercici amb una "lleu remuntada econòmica"

El pressupost de l'Ajuntament de Salt per a l'exercici 2015 és de 23.676.606,31 euros, una xifra superior a la dels dos darrers anys i molt similar a la del pressupost del 2012. L'alcalde ha destacat que, encara que de forma tímida i sense gaire translació a la vida quotidiana del saltencs, això és un símptoma de lleu remuntada econòmica.

La crisi, que ha impactat amb força a Salt, i l'endeutament elevat que acumulava el consistori, que havia arribat fins al 140%, han provocat que durant els tres últims pressupostos no hi hagués cap partida destinada a inversions. "No vol dir que no em fessin amb diners que podíem moure durant l'any però no podíem dissenyar partida d'inversions com a tal", ha afirmat Torramadé.

El tinent d'alcalde Albert Casellas ha detallat que, en total, el pressupost per a inversions és de 400.000 euros. La majoria d'aquests diners, 261.324,96 euros, són per a subvencions per a rehabilitacions de zones comunes de comunitats de veïns i on hi ha les incloses al Salt 70.

Les altres inversions prioritàries per a l'equip de govern són reformar la Casa de la Vila amb un pressupost de 38.000 euros, per aprofitar l'espai que va deixar la Policia Local quan es va traslladar a la comissaria compartida amb els Mossos d'Esquadra, i destinar 24.000 euros a reposar instal·lacions tècniques del Teatre de Salt. També hi ha inversions més petites, com els 15.000 euros o els 16.500 que destinaran a treballs a la Mirona i a la Coma-Cros.

Segons Torramadé, el pressupost compleix tres eixos prioritaris: la cultura, el benestar social i la promoció de la ciutat. En la vessant social, l'equip de govern de CiU -que governa en minoria- hi destina el 10,2% del pressupost. Hi ha una partida de 57.600 euros per al Consorci de Benestar Social i una de 110.000 euros per al Centre de Distribució d'Aliments (CDA). Durant el darrer exercici, l'aportació al CDA era de 60.000 euros.

També augmenta la despesa del capítol de personal, tot i que el 35,6% del pressupost, un percentatge que per a l'alcalde és raonable. Incrementa respecte a l'any anterior perquè, segons han detallat, inclou el 25% de la paga de Nadal anul·lada el 2012 que s'ha d'abonar als funcionaris. També han previst la contractació de professorat per a escoles i llars d'infants i tècnics necessaris.

La gestora urbanística continua "reduïda a la mínima expressió" i s'encarrega de gestionar els lloguers d'alguns edificis municipals. El pressupost per a aquest organisme extern és de 45.300, que estan al marge dels 23,67 MEUR.

L'equip de govern va presentar els pressupostos als portaveus municipals dimecres passats. CiU necessita suports per obtenir la majoria. Torramadé ha afirmat que encara no han temptejat ni saben què faran els altres grups però espera que donin suport als números, que passaran a aprovació en un ple extraordinari el dia 9. L'objectiu és que estiguin en vigor el dia 1 de gener del 2015.