Les màquines ja treballen per evitar noves inundacions al TAV de Girona

L'Estat comença ara les obres definitives dos mesos després del primer incident als túnels

El secretari d'Estat d'Infaestructures, Julio Gómez-Pomar, va anunciar dilluns que les obres per evitar noves inundacions al túnel del TAV de Girona començarien de forma "imminent".

L'Estat no ha trigat ni 24 hores en posar les màquines a treballar i aquest dimarts ja s'han començat a veure moviments a la zona del pou d'extracció d'àrids, per on l'aigua entra quan plou fort i inunda les vies. Una situació que s'ha repetit dos cops en els darrers dos mesos. Després de la primera inundació, només es van aixecar dos murs provisionals però no s'havien fet les obres definitives, que consisteixen en retornar a la llera original el riu Güell, canalitzar la riera Pabordia i tapar el forat del pou.

Diumenge un nou aiguat va obligar a suspendre el servei d'alta velocitat a Girona perquè les vies es van inundar. És el segon incident en dos mesos, després que el 28 de setembre les fortes pluges també inundessin la infraestructura i obliguessin a interrompre el servei en sentit França durant cinc dies i mig. 

Després del primer cas, Adif es va limitar a aixecar dos murs provisionals al costat de la riera Pabordia per evitar que, en cas de créixer, es desbordés i l'aigua anés a parar al pou d'extracció d'àrids. L'Ajuntament de Girona ja va advertir llavors que la solució no era bona perquè els dos murs tenien una alçada diferent i perquè calia tapar el forat, canalitzar aquesta riera i retornar a la llera original el riu Güell. Solucions totes elles compreses en el mateix projecte inicial redactat per Adif.


Allò que l'ajuntament havia advertit que podia passar es va repetir diumenge després de l'episodi de pluges. Després d'aquest nou incident, el secretari d'Estat d'Infraestructures va alterar la seva agenda i es va reunir dilluns amb responsables municipals. Després de la trobada, va anunciar que el ministeri tramitaria per la via d'urgència els treballs -per evitar traves burocràtiques- i que les obres començarien "d'immediat". 

No han passat ni 24 hores que les màquines ja han començat a fer acte de presència a la zona. Aquest dimarts, una retroexcavadora ja treballava per eliminar alguns dels elements que fan de tap quan el cabal del riu Güell creix. Concretament, cal enderrocar un pont de formigó que es va fer perquè passessin els camions. També caldrà eliminar una passera metàl·lica que fa d'obstacle en cas de fortes pluges. 

Segons va detallar el secretari d'Estat, les obres consistiran en canalitzar la riera Pabordia -que fins ara no ho està- per fer-la arribar de manera controlada fins al riu Güell, que és on desemboca. A més, caldrà reconduir el riu Güell a la seva llera original, ja que es va alterar el seu curs per fer el forat de la tuneladora. Per últim, caldrà tapar el forat del pou per evitar que l'aigua s'escoli.