Les empreses gironines innoven el doble que la mitjana catalana

La Diputació destinarà 250.000 euros a impulsar l'emprenedoria arreu de la demarcació

L'estudi 'Diagnosi estratègia i potencial de desenvolupament del sistema territorial d'innovació de la demarcació de Girona' conclou que la intensitat d'innovació de les empreses gironines és superior a la mitjana catalana i europea. El document descriu i analitza la situació de les activitats innovadores a la demarcació de Girona i formula una proposta de les estratègies més eficaces que pot seguir la Diputació de Girona, com a administració, per impulsar la innovació.

La presentació dels resultats de l'informe, subvencionat pel Fons Social Europeu (FSE) en el marc dels programes de suport al desenvolupament local, ha tingut lloc aquest dimarts a la Diputació de Girona. L'autor, Eduard Jiménez, ha detallat que segons les darreres dades disponibles de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), 262 empreses gironines desenvolupen activitats innovadores, que representen el 14,3% del total d'empreses analitzades de la demarcació.

Les empreses innovadores han gastat més de 90 milions d'euros en activitats emprenedores-prop d'un 2% de la seva xifra de negocis-, amb un pes predominant (el 63%) en R+D, assolint que més d'un 26% del seu volum de vendes estigui relacionat amb productes o serveis que han incorporat activitats d'innovació.

Tot i que el percentatge d'empreses que innoven és similar a la mitjana de Catalunya i Espanya, l'estudi conclou que la intensitat d'innovació de la demarcació duplica la dels altres àmbits i el pes dels seus productes i serveis derivats de l'activitat és també molt més important per les empreses que en els altres àmbits.

Hegemonia en sis clústers productius

La presència de les empreses de la demarcació és força notable en alguns dels principals clústers productius a nivell de Catalunya. A més, segons ha explicat Jiménez, el paper de les empreses gironines és especialment hegemònic en sis dels clústers: aigua, carni porcí, eficiència energètica, productes infantils, material avançats i motocicletes.

Punts febles

Però no tot són indicadors positius. L'activitat innovadora està present, però de manera feble, a les entitats locals gironines. En general les seves activitats estan adreçades a les funcions de difusió i suport als emprenedors i teixit productiu pel que fa a la innovació; essent aquests els aspectes que més han realitzat i que més previst tenen fer-ho en el futur.

A més, tot i que existeix una xarxa d'una seixantena d'agents implicats en la innovació, no interrelaciona tant com podria ni crea les sinèrgies òptimes. L'estudi conclou que existeix una aïllament i desconnexió de bona part de les institucions i iniciatives sobretot pel que fa a la cultura i gestió de la innovació.

De resultat de l'anàlisi del sistema territorial d'innovació (STI) i segons el context actual, la capacitat d'intervenció i impacte de la Diputació de Girona està relativament restringida, però pot ser positiva si es concentra en aquells aspectes més febles del sistema i s'orienta a reforçar els espais, iniciatives i estratègies existents, i a situar el paper -modest però rellevant- de les entitats locals de l'àmbit en el mateix.

Segons Jiménez, els punts en els quals pots posar més èmfasi la Diputació són afavorir les relacions i projectes intersectorials i interterritorials en els principals àmbits d'especialització i impulsar la cultura de la innovació lligada a l'emprenedoria en l'àmbit educatiu.

El president, Joan Giraut; el vicepresident Miquel Noguer i el diputat de Promoció Econòmica, Ramon Soler, han detallat que, en base a l'estudi, estan preparant una convocatòria d'ajuts per beneficiar projectes joves, de menys de 5 anys, centrats sobretot en tecnologies, creació d'ocupació i consolidació de propostes empresarials. Segurament, la partida serà d'uns 250.000 euros i servirà per posar la meitat dels diners necessaris per a una vintena de projectes innovadors.