Molière més enllà del text

Un espectacle que s'estrena al Temporada Alta recupera la faceta més desconeguda de l'artista: la comèdia ballet

A l'espectacle 'Molière la balla' es repassen dalt l'escenari alguns dels fragments de les obres més característiques de l'artista, com 'L'amor metge', 'El burgès gentilhome' o' El malalt imaginari'. Jordi Coromina és l'encarregat de posar-se a la pell de Molière i va entrant i sortint dels diferents papers. L'obra conserva intactes els elements de la comèdia i té com a objectiu principal fer riure el públic. Tanmateix, els impulsors del projecte també reconeixen que té un component pedagògic perquè mostra una faceta no tant coneguda de l'artista. 

Quan Molière va entrar a treballar a la cort del rei Lluís XIV al Palau de Versalles va fer múltiples espectacles. En aquests, no només es basava en el text sinó que va començar a introduir elements musicals i també danses que, inicialment, servien per introduir l'obra però que es van acabar convertint en un element imprescindible de l'espectacle. 

"La música i el ball convertien els espectacles en obres totals, en espectacles quasi musicals", ha explicat el director de l'obra, Ferran Utzet, que considera que Molière va ser el primer en crear musicals. També es considera l'autor francès el creador de les comèdies ballet, unes danses que van ser precursores del ballet clàssic. 

L'espectacle 'Molière la balla' combina tots aquests elements i l'espectador tant pot escoltar fragments de les obres més conegudes de l'autor com també traslladar-se a l'època barroca a través de la música d'un clavicèmbal, una viola de gamba i un violí que tocaran en directe. 
L'altre element, la dansa, ve de la mà de la ballarina especialista en danses barroques Ludovica Mosca, que també s'atreveix amb la interpretació. Així mateix, l'actor Jordi Coromina també ha après alguns passos i també s'endinsa en el món de la dansa. "Ha estat molt divertit", reconeix. 

L'obra vol recuperar l'esperit de Molière com a un "home de teatre". "Va ser actor, creador, empresari, autor, va ser un home de teatre que va morir a l'escenari", destaca el dramaturg de l'obra, Jaume Boix. 

'Molière la balla' és un espectacle de nova creació que s'estrena al Temporada Alta. Es podrà veure divendres 5 de desembre a la Sala La Planeta de Girona.