Un simulacre posa a prova el Pla d'autoprotecció del port de l'Estartit

En l'exercici s’ha simulat l’incendi d’un vaixell d’esbarjo

Al port de l’Estartit (Baix Empordà) s’ha fet aquest matí un simulacre, el supòsit del qual ha consistit en l’entrada d’una embarcació amb un conat d’incendi. L’exercici l’han organitzat Ports de la Generalitat i Protecció Civil de la Generalitat, en col·laboració amb el Club Nàutic Estartit i l’Agrupació Nàutica Llevantina.
 
Amb aquest simulacre s’ha posat en pràctica el sistema d’avisos del Pla d’autoprotecció del port, homologat per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya el mes de novembre passat,  i les accions del seu personal. Així mateix, s’ha verificat la coordinació entre els diferents mitjans i els efectius d’emergències actuants.
 
L’exercici ha consistit en donar entrada al port a una embarcació d’esbarjo amb un conat d’incendi a causa d’una avaria elèctrica, amb un tripulant a bord. Salvament Marítim ha  remolcat l’embarcació fins al port. Un cop al port, la marineria del C.N. Estartit, després de desamarrar les embarcacions properes, han atracat l’embarcació en una passarel·la de la dàrsena esportiva. Mentre es feia aquesta operativa un dels mariners ha resultat intoxicat per inhalació de fum.
 
El tripulant de l’embarcació ha avisat del sinistre a través del telèfon mòbil al telèfon d’emergències 112. Un cop rebut l’avís, el port de l’Estartit ha iniciat immediatament el protocol de comunicacions establert al Pla d’autoprotecció (PAU): Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat, Guardamolls, Club Nàutic Estartit, Guàrdia Civil i Salvament Marítim.
 
Inicialment, el personal portuari del port de l’Estartit s’ha fet càrrec del control d’accessos, deixant obertes les barreres d’accés al Moll central fins l’arribada dels primers serveis d’emergències per tal d’indicar-los el punt exacte on han amarrat el vaixell sinistrat. El personal portuari i els mariners del Club Nàutic s’han encarregat de col·locar les barreres de contenció al voltant de l’embarcació sinistrada, amb la col·laboració de Salvament Marítim.
 
A més a més, Salvament Marítim ha participat amb la Salvamar Castor, i s’ha encarregat del remolc de l’embarcació fins al port de l’Estartit.
 
A l’arribada dels Bombers de la Generalitat i dels efectius del SEM, el Guardamolls els ha informat de la situació, ha garantit la comunicació amb els mitjans actuants al mar i ha donat resposta a les demandes de material.
 
Els Bombers de la Generalitat, que han desplaçat dos camions bombes rurals pesants i dos vehicles lleugers de coordinació i suport, han iniciat les tasques d’extinció des de terra quan l’embarcació ha arribat al port. A més, els efectius del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) subaquàtics dels Bombers també han participat en les tasques de rescat del tripulant de l’embarcació que ha caigut a l’aigua.
 
En aquest sentit, l’objectiu que es planteja des de Bombers de la Generalitat és la coordinació amb la marineria del port per rescatar els ferits, extingir l’incendi i evitar la seva propagació i posar les barreres per evitar la contaminació d’aigües marines.
 
Per atendre l’emergència el Sistema d’Emergències Mèdiques SEMha enviat una ambulància de Suport Vital Bàsic SVB amb 2 tècnics en transport sanitari(TTS). Un cop feta la recepció del ferit l’han avaluat i estabilitzat per a procedir al trasllat a l’hospital de destí més adient segons la seva patologia.
 
El Grup d’Ordre, format pels Mossos d’Esquadra, conjuntament amb la Policia Local de Torroella de Montgrí  s’han ocupat del control d’accessos i d’establir els perímetres de seguretat necessaris. Els efectius dels Mossos d’Esquadra han estat dos agents de l'Àrea Bàsica Policial del Baix Empordà - La Bisbal d'Empordà, en tasques d'ordre públic, i tres efectius més de la Sala Regional de Comandament de Girona, realitzant tasques de verificació de material de telecomunicacions com a Centre de Comandament Avançat en casos d'emergència i com a observadors del propi simulacre.
 
Al simulacre també hi ha participat el servei territorial de Protecció Civil de la Generalitat a Girona i entre el grup d'observadors hi ha participat la Guàrdia Civil.