El desbordament de la riera de la Pabordia ha provocat la nova inundació del TAV a Girona

Puigdemont defensa que els tècnics "tenien raó" quan reclamaven que es tapés el pou d'atac

L'aigua ha tornat a inundar l'estació del TAV de Girona. L'últim tren que ha pogut circular-hi ha estat el comboi que ha sortit de Figueres a tres quarts de nou del vespre i ha arribat a les nou en punt a Girona.

Ha estat en aquest moment, quan el tren es trobava a les vies de l'estació, que els viatgers s'han adonat que alguna cosa succeïa. Segons han explicat testimonis dels fets, el TAV ha intentat sortir de l'estació, avançant uns metres, però, finalment, ha hagut d'aturar-se i recular veient l'avanç de l'aigua. "Ens han avisat per megafonia que havíem de sortir", ha explicat la Carolina, una de les viatgeres que havia d'anar fins a Barcelona per després agafar un altre tren en direcció Tarragona.

L'últim TAV que havia de circular aquest diumenge, que sortia de dos quarts de deu de la nit de Barcelona en direcció Figueres ha estat cancel·lat i des d'ADIF han informat que els ocupants han hagut de seguir el seu camí amb trens regionals, per la via convencional. Els membres del cos de seguretat de l'estació han prohibit en tot moment que els mitjans de comunicació poguessin accedir a les vies o s'acostessin a l'interior de l'estació. Fins i tot, han negat el pas al mateix alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, que s'ha desplaçat fins al lloc dels fets acompanyat pel regidor d'Urbanisme, Carles Ribas, i el de Seguretat, Joan Alcalà. "No podeu accedir per seguretat", ha comentat el guàrdia que controlava les portes d'accés. Els membres de l'equip de govern municipal tampoc han pogut accedir als altres espais ni a les zones afectades.

Des del principi, Puigdemont s'ha mostrat totalment indignat per la nova inundació. Des del consistori expliquen que, de nou, l'origen de l'incident es troba en el pou d'atac a la zona de Mas Xirgu. El batlle ha detallat que, aquest cop, no s'ha trencat el mur que s'havia construït fa poc temps sinó que amb les fortes pluges, la riera de La Pabordia -que els tècnics de Foment van canalitzar amb formigó- ha anat augmentant de cabal. Un volum que el riu Güell no ha pogut absorbir i ha començat a créixer la riera.

Segons ha detallat l'alcalde, el mur que van construir arran de l'antic despreniment és més baix del que hi havia anteriorment i, amb l'augment de cabal, s'ha produït "un efecte pantalla" fins al punt que l'aigua de la riera ha sobrepassat el mur arribant a les vies. "Potser es tracta d'un excés de confiança en les solucions que es van prendre però queda clar que els tècnics de l'Ajuntament de Girona sabien bé el que es feien", ha afegit l'alcalde.

En aquest sentit, Puigdemont ha tornat a insistir en la visió del consistori. "Aquesta nova inundació demostra que el consistori i els tècnics teníem raó quan ara fa dos mesos vam fer els nostres informes on advertíem que amb les solucions provisionals que s'havien pres era possible que un fet així tornés a succeir", ha explicat Puigdemont. A més, el batlle ha subratllat que tant Foment com Adif estaven alertats sobre les llevantades d'aquest cap de setmana i els danys que la pluja podien arribar a provocar de nou en aquest espai. "Vam enviar un advertiment formal on demanàvem que tapessin provisionalment el forat perquè no es tornés a inundar la zona", ha recordat.

L'aigua que ha entrat pel túnel en direcció Figueres ha passat per l'estació de Girona i s'ha acumulat en la part de la via que s'enfonsa, per sota de la zona de la Devesa. Tot i això, el volum d'aigua que ha accedit a l'espai és menor que l'anterior inundació i les bombes treballen correctament per extreure-la. "Estem convençuts que no tornarà a passar una afectació com la que vam tenir, estem tranquils perquè el sistema de bombejament funciona correctament i, per tant, esperem que el servei es pugui restablir aviat", ha comentat. No obstant això, des del consistori i Adif no saben quan es podrà tornar a circular per la via.

D'altra banda, Puigdemont ha destacat que, a diferència de l'anterior ocasió, la ministra de Foment ha respost ràpidament, avisant-los sobre la incidència i assegurant que prendran les mesures necessàries per solucionar-ho. "Demà, vindrà el conseller de Territori, Santi Vila, el secretari d'Estat i membres del Departament", ha explicat Puigdemont. Segons l'alcalde, tot apuntaria que, finalment, Foment taparà el pou d'atac. A més, no ha descartat demanar dimissions per aquest afer. Demà, el consistori es reunirà a primera hora per analitzar la nova inundació.