Cinc dels sis regidors socialistes a l'Ajuntament de Girona abandonen el partit

Pia Bosch i Pere Albó deixaran el grup del PSC a la Diputació i passaran a no adscrits

Continua el degoteig de baixes al PSC. Aquest divendres han anunciat que deixen el partit cinc dels sis regidors que actualment conformen el grup del PSC a l'Ajuntament de Girona. Entre ells, la seva portaveu, Pia Bosch, que ja va deixar també l'executiva a l'abril per discrepàncies amb la direcció. Els regidors que han estripat el carnet són, a banda de Bosch, Xavier Amores, Amèlia Barbero, Joaquim Bonaventura i Àngel Quintana (que només era simpatitzant). 

Avui mateix han fet arribar una carta al partit on expressen els seus motius i on, obertament, reconeixen que abandonen el partit per formar part de Moviment Catalunya. El nou projecte polític es presenta aquest diumenge i estarà constituït formalment al gener amb la intenció de presentar candidatures a les municipals. El partit neix com una escissió del PSC i aglutina els sectors crítics amb la direcció perquè consideren que no s'ha implicat en el procés sobiranista i no ha donat suport al 9-N. De moment, Bosch no ha confirmat si Moviment Catalunya tindrà candidatura a la ciutat de Girona. 

"El partit socialista s'ha empetitit i s'ha fet homogeni", ha lamentat Pia Bosch, que considera que el detonant per deixar el partit ha estat el fet que no hagi donat suport al procés participatiu del 9 de novembre. "Deixem el partit amb pena, ningú ho esperava però hem de començar coses noves i el PSC no ens serveix com a instrument per defensar els nostres ideals perquè som catalanistes i socialistes pels mateixos motius", ha manifestat. 

El futur del grup del PSC

La decisió dels cinc regidors obre un escenari incert a l'Ajuntament de Girona. A les eleccions del 2011, el PSC va obtenir set regidors. El passat mes de juliol, Glòria Plana ja va deixar tant el partit com el grup municipal per passar a ser regidora no adscrita en anunciar que formava part d'Avancem. Des de llavors, el grup havia quedat amb sis regidors. 

Quan el partit va convocar primàries, l'actual portaveu, Pia Bosch, va decidir no presentar-s'hi perquè no se sentia representada pel PSC. Per al procés de primàries, doncs, només va fer el pas endavant la regidora Sílvia Paneque, que és l'actual alcaldable a Girona i l'única que actualment conserva el carnet del partit dins del grup. 

Bosch sosté que el fet de deixar la militància no comporta la sortida del grup dels cinc regidors, que volen mantenir l'acta. Segons argumenta, els gironins els van votar i han de ser "fidels" als electors. "Hem de tenir respecte a les institucions, fidelitat als votants i poder tenir la possibilitat de seguir treballant", ha defensat Bosch. "Si marxem, el PSC seria el grup més petit del consistori amb una regidora i això no és el que van votar els ciutadans", ha reblat. 

No obstant això, Bosch ha dit que volen iniciar un procés de diàleg amb l'agrupació local -de la qual n'és primera secretària la futura alcaldable, Sílvia Paneque- per tal de decidir quin és "el millor encaix per a tothom". 

Sílvia Paneque els vol fora del grup

Molt diferent és la lectura que en fa Sílvia Paneque, que considera que hores d'ara l'única persona que representa el PSC a l'Ajuntament de Girona és ella. Paneque entén que els cinc regidors han de sortir del grup municipal no pel fet d'haver estripat el carnet -"al PSC hi ha hagut molts regidors independents", recorda- sinó perquè han manifestat obertament que treballaran en un nou projecte polític: Moviment Catalunya. 

Per Paneque, el fet que la portaveu, Pia Bosch, plegui del PSC és perquè "renuncia a una nova manera de fer política". "Hem acabat amb els nomenaments a dit, amb els sous astronòmics i amb la vella política, i això és al que renuncia Pia Bosch", ha declarat. 

Aquesta tarda, el PSC ha entrat al registre de l'Ajuntament de Girona un escrit on diu que, formalment, reconeixen com a portaveu Sílvia Paneque després de l'actuació dels cinc regidors. El secretari d'organització del PSC de les comarques gironines, Marc Lamuà, ha acusat els exsocialistes de volen formar un nou projecte polític amb els recursos del PSC i ha dit que això és del tot "incompatible". Segons Lamuà, Pia Bosch ha creuat "línies vermelles i ha trencat el diàleg". 

Un pas més a la Diputació

El fet que Pia Bosch deixi el PSC també té efectes a la Diputació de Girona. Havia estat portaveu a la corporació i fins i tot havia tingut dedicació exclusiva, un atribut que el partit li va treure la setmana passada. Ara ja només cobra per assistències a plens i comissions i és una diputada rassa. 

Aquest divendres ha anunciat que tant ella com el vicealcalde de Sant Feliu de Guíxols, Pere Albó (que també és baixa del partit) deixaran properament el grup de la Diputació per passar a ser diputats no adscrits. "És evident que a la Diputació de Girona no es donen les condicions per treballar dins del grup", ha manifestat. 

La presidenta del PSC a la Diputació de Girona, Maria Teresa Ferrés, ha assegurat que la seva sortida "aclareix i normalitza" la situació dins les files socialistes però els ha demanat que "per coherència" deixin l'escó. "Van ser els seus companys de partit qui els van donar l'opció de ser diputats i per respecte i coherència haurien de marxar", ha declarat.