Compromís per projectar la candidatura de la portalada de Ripoll per ser patrimoni de la UNESCO

Representats de set formacions i del Procés Constituent treballaran per aquest objectiu

Una foto de família i la signatura d'un document ha estat la fórmula escollida per set formacions polítiques i el Procés Constituent per demostrar el seu suport a la candidatura de la portalada de Ripoll (Ripollès) perquè sigui reconeguda com a Patrimoni Mundial de la UNESCO. En el text, es comprometen a esmerçar tots els recursos necessaris per aconseguir-ho en les pròximes legislatures.

Els representants que han rubricat aquest acord són: Josep Maria Creixans (CDC), Josep Sort (PxC), Llorenç Viñas i Roger Jordà (CUP), Nancy Rovira (ERC), Miquel Rovira (UDC), Enric Pérez (PSC) i Manuel Belda (PP), així com Ramon Musach del Procés Constituent. No totes les formacions tenen representació a la comarca.

La candidatura de la portalada de Ripoll va donar-se a conèixer coincidint amb la capitalitat de la Cultura Catalana d'aquest municipi l'any 2013. Durant el Simposi Internacional organitzat pel Departament de Cultura, l'Ajuntament de Ripoll, pel Bisbat de Vic i pel Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, es va posar de relleu la importància de la portalada de Ripoll com a objecte en el seu context històrico-artístic, com a símbol del patrimoni que cal estudiar i protegir i com a element clau d'una capitalitat cultural que vol projectar-se al món.

Els impulsors de la candidatura defensen que el Monestir de Santa Maria de Ripoll i la seva Portalada reuneix i compleix els requisits per esdevenir un monument universal, singular i excepcional per ser declarat Patrimoni Mundial de la UNESCO. El primer pas va ser l'aprovació de l'Ajuntament de Ripoll el desembre del 2011 per iniciar l'expedient.

La setmana passada, es va fer un pas important, després que la candidatura fos inclosa a la Llista Indicativa que elabora l'estat espanyol, pas previ per poder ser elevada a candidatura definitiva que podria succeir la primavera del 2016.